Rumové kuličky



Kuliček není nikdy dost... nebo aspoň mně to tak přijde, protože těch variant je snad nekonečno. Tyhle mi připomínají vzhledem moje nejoblíbenější z dětství. Dělávala mi je maminka k narozkám nebo aspoň tak si to pamatuji. I když měly složení úplně jiné... 



Tyhle jsou plné čokolády, kokosu a rumu. Možná si řeknete, co tu dělá rum, když se snažím vám předávat "zdravé" recepty... No ano, ale kdy jindy se rozšoupnout než o Vánocích a z těchto kuliček se určitě neopijete :-) 


Co se týče receptu, mám jen dvě poznámky, nešetřete na čokoládě. Jde o recept, který stojí na pár ingrediencích a čokoláda je ta nejdůležitější. A pak kokos, zdaleka ne vše kupuji v Bio kvalitě, ale kde vidím opravdový rozdíl oproti ne-bio verzi, je právě kokos. Tady si myslím, že se vyplatí pár korun připlatit a uvidíte, ucítíte ohromný rozdíl




Rumové kuličky


(cca 16 ks)


Kuličky

  • 3 medjool datle
  • 1/3 tučného kokosového mléka
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 100 g hořké čokolády
  • 2 lžíce bílého rumu

Na obalení
  • strouhaný kokos



Datle předem namočíme v horké vodě, aby změkly. 


V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s kokosovým olejem a datlemi. Směs budeme ohřívat zhruba 10 - 15 minut. 


Jakmile začne mléko bublat, přichází ten správný čas na čokoládu. Ke kokosovému mléku přihodíme nasekanou čokoládu  a pomocí metličky zapracujeme. Čokoláda by se vám měla krásně rozpustit. Na závěr vmícháme bílý rum. Odstavíme z plotny, přelijeme do jakékoliv nádoby. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté dáme chladit do lednice. Doporučuji minimálně tři hodiny, klidně i více. 


A pak už budeme v dlaních válet kuličky a obalovat ve strouhaném kokosu. Osvědčily se mi gumové rukavice, pokud nechcete být celí upatlaní. 


Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.




1 komentářů:

  1. Já to do Vánoc asi nevydržím, musím vyzkoušet!!! Krásný zvyk k narozeninám dělat cukroví. Také máme zavedené.
    Děkuji Lucinko.
    Krásný večer.
    Bohunka

    OdpovědětSmazat

Děkuji za komentář :-)