Tyhle jsou plné čokolády, kokosu a rumu. Možná si řeknete, co tu dělá rum, když se snažím vám předávat "zdravé" recepty... No ano, ale kdy jindy se rozšoupnout než o Vánocích a z těchto kuliček se určitě neopijete :-)
Co se týče receptu, mám jen dvě poznámky, nešetřete na čokoládě. Jde o recept, který stojí na pár ingrediencích a čokoláda je ta nejdůležitější. A pak kokos, zdaleka ne vše kupuji v Bio kvalitě, ale kde vidím opravdový rozdíl oproti ne-bio verzi, je právě kokos. Tady si myslím, že se vyplatí pár korun připlatit a uvidíte, ucítíte ohromný rozdíl
Rumové kuličky
(cca 16 ks)
Kuličky
- 3 medjool datle
- 1/3 tučného kokosového mléka
- 1 lžička kokosového oleje
- 100 g hořké čokolády
- 2 lžíce bílého rumu
- strouhaný kokos
Datle předem namočíme v horké vodě, aby změkly.
V rendlíku začneme ohřívat kokosové mléko s kokosovým olejem a datlemi. Směs budeme ohřívat zhruba 10 - 15 minut.
Jakmile začne mléko bublat, přichází ten správný čas na čokoládu. Ke kokosovému mléku přihodíme nasekanou čokoládu a pomocí metličky zapracujeme. Čokoláda by se vám měla krásně rozpustit. Na závěr vmícháme bílý rum. Odstavíme z plotny, přelijeme do jakékoliv nádoby. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a až poté dáme chladit do lednice. Doporučuji minimálně tři hodiny, klidně i více.
A pak už budeme v dlaních válet kuličky a obalovat ve strouhaném kokosu. Osvědčily se mi gumové rukavice, pokud nechcete být celí upatlaní.
Skladujeme v uzavřené nádobě v lednici.
Já to do Vánoc asi nevydržím, musím vyzkoušet!!! Krásný zvyk k narozeninám dělat cukroví. Také máme zavedené.
OdpovědětVymazatDěkuji Lucinko.
Krásný večer.
Bohunka
Zdravím, mám dotaz - co s datlemi? Nasekat, rozmixovat, rozvaří se...? Děkuji! Lenka
OdpovědětVymazatděkuji za dotaz, opravdu to není z receptu zřejmé. Já jsem nakrájela na malé kousky. dají se i nasekat mixérem.
VymazatDěkuji :)
Vymazat