Zdravím vás v novém roce :-) cítila jsem, že potřebuji menší/větší pauzu, protože od října jsem intenzivně pracovala na vánočních receptech. Buď jsem fotila nebo seděla u počítače a upravovala fotky a sepisovala recepty a do toho jsem samozřejmě otevřela Ježíškovu dílnu jako každý rok, sháněla dárky atd., ale nebudu si tady stěžovat. Vánoční recepty mě bavily neskutečně (doufám, že i vás) a vůbec by mi nevadilo, kdyby byly Vánoce celý rok :-)
Dumala jsem, čím odstartovat leden... rozhodně jsem nechtěla nic sladkého, i když to mě baví nejvíc i jej mnohem radši fotím, protože je prostě více fotogenické. Ale tuším, že jsme všichni, včetně mě, dost přeslazení a spousta z vás s novým rokem se snaží jíst více zdravě. A tak mi z toho vyšel slaný pokrm inspirovaný Asií. Obsahuje spoustu zázvoru, česneku, takže do tohoto období jako dělaný, protože krásně prohřeje a může pomoci při nemoci.
Cizrnovo-lilkové kari s rýží
(4 porce)
Kari pasta
- 2 lžíce kokosového oleje
- kousek čerstvého zázvoru
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce burákového másla
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kokosového či javorového sirupu
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kari koření
- 1 lžíce kurkumy
- sůl dle chuti
Kari
- 1 střední lilek
- 1 sladká brambora
- 3 lžíce kokosového oleje
- sůl
- 1 cibule
- cca 100 g cizrny v suchém stavu či 1 plechovka
- 400 ml kokosového mléka
Na dokončení
- jasmínová rýže
- čerstvý koriandr
Přes noc si namočíme cizrnu, pokud nebudeme používat v plechovce. Další ráno slijeme vodu, nalijeme čerstvou a uvaříme doměkka.
Začneme přípravou kari pasty. Ve smoothie makeru či jiném vhodném mixuré rozmixujeme na pastu kokosový olej se zázvorem, česnekem, burákovým máslem, sójovou omáčkou, kokosovým či javorovým sirupem, rýžovým octem, kari, kurkumou a solí.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Batátu oloupeme, lilek omyjeme a nakrájíme na kostičky. Rozprostřeme na plech, pokapeme olejem, osolíme a dáme péct zhruba na půl hodiny.
Poté na kokosovém oleji restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou jemně osolíme. Přidáme kari pastu, kterou necháme rozvonět, přisypeme uvařenou cizrnu a budeme chvíli míchat. Zalijeme kokosovým mlékem a necháme probublávat asi čtvrt hodinky. Na závěr vsypeme upečenou zeleninu a můžeme podávat s rýží, posypané čerstvým koriandrem.
Paráda, místo lilku cokoliv jiného ale, spíš na křupnutí.
OdpovědětVymazatJana
jak je libo :-)
VymazatAno ano, vánoční recepty ať pečící či nepečené koulovani či jedlé dárky mě od tebe baví moc a přiznávám, že celoročně. Vždy se najdou nějaké narozeniny či svátky či chuť udělat někomu radost jen tak�� a na návštěvu nechodím s prázdnou a náminkou od tebe vždy oslnim. Děkuji moc, Lucinko. Bohunka
OdpovědětVymazatkéž by ty Vánoce mohly být fakt celý rok, ale to bychom z nich neměli takovou radost co. Tak to mě těší, že recepty a nápady slouží po celý rok
Vymazat