Ořechová bábovka (vegan)

 

Konečně jsem se dočkala. Cukroví jsme pomalu zlikvidovali, tak jsem se konečně mohla pustit s čistým svědomím do něčeho sladkého :-) A docela jsem dostala chuť na něco klasičtějšího, nicméně na něco, co jsem snad nikdy nejedla ani nepekla. Jojo, nikdy jsem se nesetkala s ořechovou bábovkou. Receptů vidím kolem sebe mraky, ale doma se u nás dělala bábovka tvarohová či mramorová, co vzpomínám. 


Tato bábovka je vláčná, i když tak nemusí vůbec působit. Ale vše je dáno kefírovým nápojem (narazila jsem na nějaký od Lunteru). Sladila jsem tentokrát čekankovým sirupem, který disponuje skvělými vlastnostmi. Vyniká např. nízkým glykemickým indexem a vysokým podílem vlákniny. 




Ořechová bábovka (vegan)



  • 200 g špaldové hladké mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 1 prášek do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 225 ml rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 150 ml rostlinného kefíru
  • 75 ml kokosového oleje
  • 120 ml čekankového sirupu



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s pohankovou, vlašskými ořechy, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkovým práškem.


V mléku rozšleháme jablečný ocet a odložíme stranou. Kefír prošleháme s rozehřátým kokosovým olejem, čekankovým sirupem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v těsto.


Těsto přelijeme do silikonové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. Necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a necháme na mřížce ještě dojít. 



2 komentářů:

  1. Krásna je, Lucinko. Moc se ti povedla. Jak všichni studuji z domů, peču denně pečivo a štrůdl, bábovka bude vítána změna, ořechy máme. Děkuji za recept.
    Krásné zasněžené dny.
    Bohunka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Bohunko, také přeji krásné dny a dostatek energie na péči o rodinu.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)