Koláč patří určitě do kategorie bleskovek. Troufám si říct, že do půl hodinky nemáte co dělat. Pokud možno, sáhněte po jablkách, která jsou velmi šťavnatá. To zajistí, že i koláč bude vláčný a nebude vás dusit v krku.
Jablečný koláč s datlemi a pekanovými ořechy
(dortová forma 18 cm)
- 1/2 hrnku medjool datlí
- 1/2 hrnku vody
- 3/4 hrnku rostlinného mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
- 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 lžička skořice
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 1 hrnek na kostičky nakrájených jablek
- 1/2 hrnku pekanových ořechů
- 1 jablko na měsíčky
Skořicová posypka
- 1 lžíce kokosového oleje
- 2 lžíce kokosového cukru
- 1/2 lžičky skořice
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
Datle zalijeme horkou vodou a necháme je změknout. Poté k nim přilijeme mléko, jablečný ocet, kokosový olej a rozmixujeme. Odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme mouku se skořicí, jedlou sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. Tekutou směs přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr vmícháme nakrájená jablka s ořechy a zapracujeme. Těsto přendáme do dortové formy. Povrch poklademe měsíčky jablek a drobenkou, kterou vyrobíme ze směsi kokosového oleje, cukru a skořice. V rukou zpracujeme v drobenku.
Koláč dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)