Jablečný koláč s datlemi a pekanovými ořechy

 

Taky se k vám určitě často dostane ovoce ze zahrádky, které je takové "nic moc" jen tak ke konzumaci, ale naprosto dokonalé ke zpracování, i proto že jsou v podstatě v neofiko bio kvalitě. V tomto koláči spotřebujete právě taková jablíčka. A co by to byl za jablečný koláč bez skořice a ořechů? Jen mě mrzí, že byl hned snězený....





Koláč patří určitě do kategorie bleskovek. Troufám si říct, že do půl hodinky nemáte co dělat. Pokud možno, sáhněte po jablkách, která jsou velmi šťavnatá. To zajistí, že i koláč bude vláčný a nebude vás dusit v krku.




Jablečný koláč s datlemi a pekanovými ořechy


(dortová forma 18 cm)


  • 1/2 hrnku medjool datlí
  • 1/2 hrnku vody
  • 3/4 hrnku rostlinného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 2 lžíce rozehřátého kokosového oleje
  • 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 lžička skořice
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 1 hrnek na kostičky nakrájených  jablek
  • 1/2 hrnku pekanových ořechů
  • 1 jablko na měsíčky


Skořicová posypka

  • 1 lžíce kokosového oleje
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 lžičky skořice


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. 


Datle zalijeme horkou vodou a necháme je změknout. Poté k nim přilijeme mléko, jablečný ocet, kokosový olej a rozmixujeme. Odložíme stranou.


Ve velké míse smícháme mouku se skořicí, jedlou sodou, práškem do pečiva a špetkou soli. Tekutou směs přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr vmícháme nakrájená jablka s ořechy a zapracujeme. Těsto přendáme do dortové formy. Povrch poklademe měsíčky jablek a drobenkou, kterou vyrobíme ze směsi kokosového oleje, cukru a skořice. V rukou zpracujeme v drobenku. 


Koláč dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)