Upřímně se mi do takovýchto "patlavých" receptů nikdy moc nechce. Nejradši mám, když zašpiním co nejmíň nádobí, vše se smíchá ideálně v jedné míse/hrnci a za půl hodiny není co dělat. A když už se do zdánlivě složitějších receptů pustím, obvykle zjistím, že to zas není taková časově náročná hrůza.
Stejně tak to bylo v případě těchto karbanátků. Ano, receptů zahrnuje více postupných kroků, ale pohanka se vaří sama, mezitím restuji žampiony s cibulí, pak tuto směs přidám do hrnce s pohankou, přidám zbytek ingrediencí, rozmixuji, vytvaruji a trouba peče za mě :-) A nejlepší na tom celém je, že těch karbanátků je fakt dost, takže máte základ oběda na další dny, pak jen stačí obměnit přílohu a je to.
Pohankové karbanátky s pečenými bramborami
(cca 10 ks, záleží na velikosti)
- 220 g pohanky (kroupy)
- 1 lžíce chia semínek + 3 lžíce vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 cibule
- cca 200 g žampionů
- cca 200 g kysaného zelí
- 1 lžíce plnotučné hořčice
- 1 stroužek česneku
- majoránka dle chuti
- sůl, černý pepř
Pohanku propláchneme a uvaříme ve dvounásobném množství vody. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou, aby nabobtnala.
Na lžíci oleje restujeme cibuli dozlatova, přidáme očištěné a nakrájené žampiony. Dochutíme je solí, pepřem.
K pohance přidáme orestovanou cibuli s žampiony, zelí, dochutíme hořčicí, česnekem, majoránkou, solí pepřem a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či jiného vhodného přístroje. Hmota nemusí být rozmixovaná úplně dohladka.
Poté pomocí rukou tvarujeme v menší bochánky, můžeme je potřít olejem a pečeme v předehřáté troubě zhruba 30 - 40 minut dozlatova.
Podáváme např. s pečenými bramborami. Ale i s bramborovou kaší jsou moc dobré :-)
Velmi chutné, děkuji. Jana
OdpovědětVymazatto jsem ráda, že chutnalo :-)
Vymazat