Cupcakes plněné lemon curdem se sněhovou čepicí (vegan)

 

Spousta času doma znamená další trošičku pracnější recept. Tentokrát jsem se pustila do vegan verze lemon curdu, kterým jsem plnila muffiny. A jako bonus je doplnila sněhovou čepicí. Inspirací mi byl ve světě klasický "lemon meringue pie" citrónový koláč se sněhovou peřinou. A už chápu, proč je tak slavný. Ta kombinace sladko-kyselého krému se sněhem prostě funguje a krásně se doplňuje. Kromě toho lemon curdu vám dost zbyde, takže můžete využít i v dalších dezertech nebo třeba jako náplň do palačinek, ozvláštnit jím ovesnou kaši atd. Výhodou vegan verze je absence žloutků, takže vám v lednici vydrží bez obav o kus dýl.



Cupcakes plněné lemon curdem se sněhovou čepicí (vegan)


(9 ks)


Muffiny

  • 240 ml mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 100 g kokosového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka vanilkového prášku
  • 60 g kokosového oleje


Lemon curd

  • 3 bio citróny
  • 200 g kokosového/třtinového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce mandlového mléka
  • 1 lžíce kokosového oleje/alsanu


Sněhová čepice

  • voda z 1 plechovky cizrny
  • 70 g mletého kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mléko prošleháme s jablečným octem a odložíme stranou.


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a vanilkovým práškem. Mléko prošleháme s rozehřátým kokosovým olejem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v těsto, kterým plníme formu na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.


Mezitím si připravíme lemon curd. Citróny omyjeme, přepůlíme a odšťavníme. Citrónovou šťávu s cukrem a škrobem budeme mírně zahřívat v rendlíku až do bodu varu. Poté budeme ještě chvíli míchat, až nám krém lehce ztuhne. Odstavíme z plotny a vmícháme mléko s tukem a pomocí metličky zapracujeme. 


Upečené a vychladlé muffiny opatrně vydlabeme uprostřed. Plníme je lemon curdem. Na sníh vyšleháme pomocí ručního šlehače vodu z cizrny dotuha. Poté opatrně zapracujeme mletý cukr, prášek do pečiva a ještě chvíli budeme šlehat. Sníh vložíme do zdobícího sáčku a vytvoříme čepici na muffinech. Ideální je mít flambovací pistoli na creme brulee a ožehnout tak sníh, případně dát krátce muffiny zapéct, až čepice lehce zezlátne. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)