Spousta času doma znamená další trošičku pracnější recept. Tentokrát jsem se pustila do vegan verze lemon curdu, kterým jsem plnila muffiny. A jako bonus je doplnila sněhovou čepicí. Inspirací mi byl ve světě klasický "lemon meringue pie" citrónový koláč se sněhovou peřinou. A už chápu, proč je tak slavný. Ta kombinace sladko-kyselého krému se sněhem prostě funguje a krásně se doplňuje. Kromě toho lemon curdu vám dost zbyde, takže můžete využít i v dalších dezertech nebo třeba jako náplň do palačinek, ozvláštnit jím ovesnou kaši atd. Výhodou vegan verze je absence žloutků, takže vám v lednici vydrží bez obav o kus dýl.
Cupcakes plněné lemon curdem se sněhovou čepicí (vegan)
(9 ks)
Muffiny
- 240 ml mandlového mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 200 g hladké špaldové mouky
- 100 g kokosového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka vanilkového prášku
- 60 g kokosového oleje
Lemon curd
- 3 bio citróny
- 200 g kokosového/třtinového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce mandlového mléka
- 1 lžíce kokosového oleje/alsanu
Sněhová čepice
- voda z 1 plechovky cizrny
- 70 g mletého kokosového/třtinového cukru
- 1 lžíce prášku do pečiva bez fosfátů
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Mléko prošleháme s jablečným octem a odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, práškem do pečiva, jedlou sodou a vanilkovým práškem. Mléko prošleháme s rozehřátým kokosovým olejem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v těsto, kterým plníme formu na muffiny. Pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Mezitím si připravíme lemon curd. Citróny omyjeme, přepůlíme a odšťavníme. Citrónovou šťávu s cukrem a škrobem budeme mírně zahřívat v rendlíku až do bodu varu. Poté budeme ještě chvíli míchat, až nám krém lehce ztuhne. Odstavíme z plotny a vmícháme mléko s tukem a pomocí metličky zapracujeme.
Upečené a vychladlé muffiny opatrně vydlabeme uprostřed. Plníme je lemon curdem. Na sníh vyšleháme pomocí ručního šlehače vodu z cizrny dotuha. Poté opatrně zapracujeme mletý cukr, prášek do pečiva a ještě chvíli budeme šlehat. Sníh vložíme do zdobícího sáčku a vytvoříme čepici na muffinech. Ideální je mít flambovací pistoli na creme brulee a ožehnout tak sníh, případně dát krátce muffiny zapéct, až čepice lehce zezlátne.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)