Tacos s tofu a burákovou omáčkou

 


Musím říct, že už dlouho jsem si nepochutnala na něčem jako na této trošku zvláštní verzi tacos. Buráková omáčka v kombinaci s tofu, arašídy, koriandrem, limetkou a červeným zelím má prostě něco do sebe. Ne že by to byl nejestetičtější pohled, jak placky do sebe ládujete, byla jsem zamazaná až za ušima, ale za to to prostě stojí... :-)



"Tacos" s tofu a burákovou omáčkou


Salát z červeného zelí

  • 1/4 hlávky malého červeného zelí
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa

Buráková omáčka

  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce srirachy 
  • 4 lžíce vody
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1 limety
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička škrobu


Na dokončení

  • 200 g tofu
  • hrst arašídů
  • čerstvý koriandru
  • plátky limety
  • tortilly



Ideálně pár hodin dopředu připravíme salát z červeného zelí. Zelí omyjeme, nakrájíme na co nejtenčí proužky. Rozprostřeme po širší nižší nádobě. Osolíme, pokapeme olivovým olejem, jablečným octem a důkladně promícháme. Dáme odležet do lednice, ideálně přes noc. 

Na burákovou omáčku prošleháme sójovou omáčku s hoisin omáčkou, srirachou, vodou, javorovým sirupem, šťávou z limety, nastrouhaným zázvorem, prolisovaným česnekem a škrobem. 

Tofu osušíme od přebytečné vody, nakrájíme na kostičky, posypeme arašídy a pokapeme 1/3 připravené burákové omáčky. Necháme marinovat.

Poté tofu upečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Kdo chce, může ho i smažit na pánvi, ale já preferuji pečení.

Tortilly nahřejeme na pánvi a naplníme zelím, tofu, pokapeme burákovou omáčkou, ozdobíme arašídy,  čerstvým koriandrem, doplníme plátkem limetky a můžeme podávat. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)