Fazolové burgery s karamelizovanou cibulí

 

Tohle opravdu není pokrm na rychlou přípravu v polední pauze během týdne, ale myslím, že právě teď je ta ideální doba, si takto vyhrát v kuchyni o víkendu. Když teď asi všichni máme času jako nikdy. 


Popravdě jsem začala s přípravou už v pátek. Salát z červeného zelí jsem si naložila večer, aby se přes noc hezky v lednici rozležel a zelí zvláčnělo. Předchystala jsem si těsto na burgerové bulky a hned brzy ráno v sobotu se pustila do kvásku. V mezičase jsem už jen mixovala burgery, připravovala dresink, zeleninové hranolky, karamelizovanou cibuli. Je to pracné, ne že ne. Ale zase toho určitě připravíte více, takže vám zbude na další dny, kdy můžete třeba relaxovat u knížky :-)


Klidně můžete burgery i smažit na pánvi, ale mně víc vyhovuje pečení. U smažení se mi občas stává, že nejsou uprostřed úplně udělané, pečení je jistota a nemusím je tak hlídat. 



Fazolové burgery s karamelizovanou cibulí


(5 - 6 ks)


Burgery

  • 3 lžíce chia semínek + 9 lžic vody
  • 1 plechovka černých fazolí
  • 1/2 hrnku uvařené quinoi
  • 1/2 červené papriky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce konopných semínek
  • 3 lžíce mletých ovesných vloček
  • sůl, pepř
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1 lžička uzené papriky


Karamelizovaná cibule

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 fialové cibule
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce balzamikového octa
  • sůl


Salát z červeného zelí

  • 1/2 malého červeného zelí
  • sůl
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce dijonské hořčice


Dresink

  • 1 rostlinná zakysaná smetana
  • stroužek česneku
  • sůl, pepř
  • 1 lžička jablečného octa


Na dokončení

  • domácí bulky
  • salátové listy
  • zeleninové hranolky k podávání


Ideálně pár hodin dopředu připravíme salát z červeného zelí. Zelí omyjeme, nakrájíme na co nejtenčí proužky. Rozprostřeme po širší nižší nádobě. Osolíme, pokapeme olivovým olejem, jablečným octem, dijonskou hořčicí a důkladně promícháme. Dáme odležet do lednice, ideálně přes noc. 


Následující den začneme přípravou burgerů. Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. 


Fazole slijeme, propláchneme vodou a necháme okapat. Cibuli restujeme na olivovém oleji dozlatova. Pomocí tyčového mixéru či jiného vhodného přístroje rozmixujeme fazole s restovanou cibulí, quinoou, nakrájenou paprikou, česnekem, konopnými semínky, ovesnými vločkami. Dochutíme solí, pepřem, římským kmínem a uzenou paprikou. 


Pokud by byla směs příliš tekutá a špatně se s ní pracovalo, doporučuji zahustit dalšími vločkami. Pomocí rukou tvarujeme burgery, poklademe je na pečícím papírem vyložený plech a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. 


Mezitím si připravíme karamelizovanou cibuli. Na olivovém oleji budeme restovat na kolečka nakrájenou cibuli. Po pár minutách zasypeme cukrem, Necháme zkaramelizovat, osolíme a zalijeme balzamikovým octem. Budeme ještě pár minut za občasného míchání restovat. Odstavíme z plotny.


Na dresink jen dochutíme zakysanou smetanu prolisovaným česnekem, solí, pepřem a jablečným octem. 


Domácí bulky překrojíme, nahřejeme na grilu či v troubě, namažeme dresinkem, poklademe salátem z červeného zelí, burgerem, karamelizovanou cibulí, salátovými listy a můžeme podávat. Já ještě k burgerům upekla zeleninové hranolky. 



4 komentářů:

  1. A copak je vevnitř, nějaký tofu karbanátek? :) Omlouvám se, jestli jsem se přehlédla v receptu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Fazolové burgery, je to hned první odstavec v seznamu ingrediencí.

      Vymazat
    2. já jsem ale pako :D furt jsem měla za to, že burger bude ta houska, tak se omlouvám ...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)