Špenátový krém

 

Velikonoce se pomalu blíží a s nimi i spojené tradice. Poslední roky na to celkem prdím (ve smyslu některý rok to vyjde, některý ne...), ale pamatuju si, že když jsem byla malá, na Zelený čtvrtek byl vždy špenát či něco zeleného, ať už u babičky nebo ve školní jídelně. Stejně tak na Velký Pátek to zas nebylo maso, tedy něco sladkého, protože tehdá se u nás moc bez masa nevařilo. Připadám si už jako nějaký pamětník :-D Každopádně se mi podařilo vyšperkovat špenátový krém tak, aby nám doma opravdu chutnal, takže směle do něj...




Špenátový krém


(4 porce)


  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 šalotka
  • 2 jarní cibulky
  • 3 velké brambory
  • 1,25 l zeleninového vývaru
  • 125 g baby špenátu
  • sůl, pepř
  • 1 malý stroužek česneku
  • muškátový oříšek dle chuti
  • 200 ml rostlinné smetany



Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou šalotku, kterou osolíme. Poté přidáme nakrájenou jarní cibulku, občas promícháme. Vsypeme oloupané a nakrájené brambory a zalijeme vývarem. Budeme vařit cca 10 - 15 minut a vsypeme baby špenát. Dochutíme solí, pepřem, česnekem, muškátovým oříškem. Zjemníme smetanou a ještě 5 minut povaříme. Na závěr rozmixujeme a případně dochutíme. 





2 komentářů:

  1. Ahojky, muškát. oř. se už nesmí vařit, ztrácí aroma, proto vždy přidávat na úplný konec :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)