Velikonoční mazanec (vegan)

 

Co vám budu vykládat... letos jsem se pro ty velikonoční recepty nadchla, takže vás asi ani nepřekvapí, že mazanec v plánu rozhodně nebyl. Ale jak se blížily Velikonoce a všude jsem viděla krásné jarní fotky, lepšilo se počasí, sluníčko na nás občas vykouklo, nějak jsem dostala chuť vyzkoušet všechny velikonoční recepty světa. Ráda bych ještě vymyslela nějaké hot cross buns, dalšího beránka... ale asi to neklapne, protože nevím, kdo by to jedl. když teď ani nemůžu rozdávat po rodině...



Pokud bych měla upéct/uvařit jediný velikonoční recept, tak to bude určitě tento mazanec. Jsem na něj neskromně fakt pyšná. Jednak má za mě hezké složení a nechutná vůbec "zdravě" a hlavně i třetí den byl krásně vláčný a měkký, což se mi u kynutých těsto nestává. S nimi mívám právě problém, že už druhý den bývají tužší a není to prostě ono...



Velikonoční mazanec (vegan)


(1 bochánek)


Kvásek

  • 25 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového/kokosového cukru
  • 1 lžíce hladké špaldové mouky
  • 30 ml mandlového mléka


Těsto

  • 340 g hladké špaldové mouky
  • 70 g třtinového/kokosového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 50 g kokosového oleje
  • 30 g kakaového másla
  • 100 ml mandlového mléka
  • 50 g brusinek/rozinek
  • 50 g blanšírovaných nasekaných mandlí


Na dokončení

  • 1 lžíce mléka
  • 1 lžička kokosového oleje
  • 1 lžička mletého kokosového/třtinového cukru
  • plátky mandlí


Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.


Začneme přípravou kvásku. Čerstvé droždí rozdrobíme pomocí rukou, zasypeme lžící cukru, mouky, zalijeme vlažným mlékem, opatrně promícháme a odložíme na teplé místo zhruba na 15 minut. 


Mezitím si ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, vanilkou, špetkou soli a citrónovou kůrou. 


Mléko mírně ohřejeme a rozpustíme v něm kokosový olej s kakaovým máslem. Přilijeme k sypké směsi, poté přidáme i vyběhlý kvásek a zpracujeme v kompaktní hmotu. Já začínám pomocí vařečky a nakonec zpracovávám v rukách zhruba 10 minut. přikryjeme čistou utěrkou a odložíme opět na teplé místo zhruba na hodinu.


Po hodině do těsta zapracujeme brusinky s mandlemi a vytvarujeme mazanec. Snažíme se, aby brusinky ani mandle z mazance nekoukaly ven, snadno se během pečení mohou spálit. 


Mazanec potřeme směsí mléka, kokosového oleje a cukru, posypeme mandlovými plátky a pomocí ostrého nože uprostřed nařízneme křížek. Dáme opět odpočívat na teplé místo zhruba na půl hodiny. 


Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut, snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme cca dalších 30 minut. Kontrolujeme pomocí špejle. 


Upečený mazanec necháme vychladnout, a až poté krájíme. Před podáváním můžeme pocukrovat. 



6 komentářů:

  1. Mňam, na Velikonoce se chystáme na mazanec a našel jsem tenhle tvůj recept. Díky a vyzkoušíme .)

    OdpovědětVymazat
  2. Byl vynikající �� příště peču dvojnásobný ��

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to mě těší, že se povedl a chutnal, taky u nás zmizel až moc rychle.

      Vymazat
  3. Už jsem pekla podruhé a je výborný jen potřebuje čas na kynutí.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)