Pokud bych měla upéct/uvařit jediný velikonoční recept, tak to bude určitě tento mazanec. Jsem na něj neskromně fakt pyšná. Jednak má za mě hezké složení a nechutná vůbec "zdravě" a hlavně i třetí den byl krásně vláčný a měkký, což se mi u kynutých těsto nestává. S nimi mívám právě problém, že už druhý den bývají tužší a není to prostě ono...
Velikonoční mazanec (vegan)
(1 bochánek)
Kvásek
- 25 g čerstvého droždí
- 1 lžíce třtinového/kokosového cukru
- 1 lžíce hladké špaldové mouky
- 30 ml mandlového mléka
Těsto
- 340 g hladké špaldové mouky
- 70 g třtinového/kokosového cukru
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- kůra z 1/2 Bio citrónu
- 50 g kokosového oleje
- 30 g kakaového másla
- 100 ml mandlového mléka
- 50 g brusinek/rozinek
- 50 g blanšírovaných nasekaných mandlí
Na dokončení
- 1 lžíce mléka
- 1 lžička kokosového oleje
- 1 lžička mletého kokosového/třtinového cukru
- plátky mandlí
Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem.
Začneme přípravou kvásku. Čerstvé droždí rozdrobíme pomocí rukou, zasypeme lžící cukru, mouky, zalijeme vlažným mlékem, opatrně promícháme a odložíme na teplé místo zhruba na 15 minut.
Mezitím si ve velké míse smícháme špaldovou mouku s cukrem, vanilkou, špetkou soli a citrónovou kůrou.
Mléko mírně ohřejeme a rozpustíme v něm kokosový olej s kakaovým máslem. Přilijeme k sypké směsi, poté přidáme i vyběhlý kvásek a zpracujeme v kompaktní hmotu. Já začínám pomocí vařečky a nakonec zpracovávám v rukách zhruba 10 minut. přikryjeme čistou utěrkou a odložíme opět na teplé místo zhruba na hodinu.
Po hodině do těsta zapracujeme brusinky s mandlemi a vytvarujeme mazanec. Snažíme se, aby brusinky ani mandle z mazance nekoukaly ven, snadno se během pečení mohou spálit.
Mazanec potřeme směsí mléka, kokosového oleje a cukru, posypeme mandlovými plátky a pomocí ostrého nože uprostřed nařízneme křížek. Dáme opět odpočívat na teplé místo zhruba na půl hodiny.
Pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů cca 10 minut, snížíme teplotu na 160 stupňů a dopečeme cca dalších 30 minut. Kontrolujeme pomocí špejle.
Upečený mazanec necháme vychladnout, a až poté krájíme. Před podáváním můžeme pocukrovat.
Mňam, na Velikonoce se chystáme na mazanec a našel jsem tenhle tvůj recept. Díky a vyzkoušíme .)
OdpovědětVymazatSnad se podaří a bude chutnat jako nám :-)
VymazatByl vynikající �� příště peču dvojnásobný ��
OdpovědětVymazatto mě těší, že se povedl a chutnal, taky u nás zmizel až moc rychle.
VymazatUž jsem pekla podruhé a je výborný jen potřebuje čas na kynutí.
OdpovědětVymazatděkuji za komentář, jsem ráda, že chutná :-)
Vymazat