Vietnam mi chybí tak moc, že si ho musíme doma co nejčastěji připomínat pokrmy jako jsou závitky, pho, různé varianty nudlí, vietnamskou kávou atd. Je to prostě láska a nepopírám, že mám pro tuto zemi slabost.
Ve Vietnamu jsme byli dvakrát, takže jsme se něco bánh mí najedli, ale doma jsem je zkoušela vlastně poprvé a určitě ne naposledy. Ne že by to byl ten nejjednodušší recept, ale určitě stál za to a zase vnesl trošku inovace do těch všedních dnů, kdy točíme pořád to dokola. Příprava jako taková není nijak náročná, jen těch komponentů je víc, i když i to si můžete ulehčit...
Protože Vietnam byl francouzskou kolonií, patří do pravých bánh mí francouzské bagety. Ty z něj nedělají ten nejzdravější recept, ale v tomto případě jsem se chtěla držet autentičnosti...
Bánh mí s tofu
(2 porce)
Nakládaná zelenina
- 1/4 bílé ředkve
- 2 menší mrkve
- 1/4 okurky
- 1/4 hrnku rýžového octa
- 1/4 hrnku vody
- 2 lžíce kokosového cukru
- špetka soli
Tofu
- 200 g tofu natural
- 1 lžíce rýžového oleje
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce kokosového cukru
- šťáva z 1/2 limetky
- kousek čerstvého zázvoru
- malý stroužek česneku
Koriandrové pesto
- svazek čerstvého koriandru
- 1/4 hrnku rýžového oleje
- 1/4 hrnku arašídů
- sůl dle chuti
Na dokončení
- 2 francouzské bagety
- jarní cibulka
- čerstvý koriandr
- vegan tofunéza
- sriracha
Den předem si naložíme zeleninu. Ředkev a mrkev oloupeme a spolu s okurkou nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do vhodné nádoby. V rendlíku zahřejeme rýžový ocet s vodou, cukrem a solí. Nemusí vařit, stačí, když se cukr rozpustí. Odstavíme z plotny a přelijeme zeleninu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a poté uložíme do lednice.
Následující den začneme přípravou tofu. V hrníčku či misce prošleháme rýžový olej se sójovou omáčkou, kokosovým cukrem, šťávou z limetky, prolisovaným česnekem a zázvorem. Tofu nakrájíme na tenké plátky, přelijeme marinádou a odložíme do lednice alespoň na půl hodiny. Poté jej upečeme či orestujeme dokřupava.
Mezitím si připravíme koriandrové pesto. Koriandr omyjeme, otrháme listy. Nejprve si v mixéru rozmixujeme arašídy, poté přidáme koriandr, olej, sůl a vše společně rozmixujeme v pesto.
Tofunézu smícháme se srirachou. Poměr nechám na vás, každý má rád jinak pálivé :-)
Francouzské bagety opečeme. Potřeme z jedné strany koriandrovým pestem, z druhé tofunézou, poklademe plátky tofu, pořádnou dávkou zeleniny, koriandrem, jarní cibulkou, přiklopíme druhou stranou a ideálně ihned konzumujeme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)