Bánh mí s tofu, nakládanou zeleninou...

 

Vietnam mi chybí tak moc, že si ho musíme doma co nejčastěji připomínat pokrmy jako jsou závitky, pho, různé varianty nudlí, vietnamskou kávou atd. Je to prostě láska a nepopírám, že mám pro tuto zemi slabost. 


Ve Vietnamu jsme byli dvakrát, takže jsme se něco bánh mí najedli, ale doma jsem je zkoušela vlastně poprvé a určitě ne naposledy. Ne že by to byl ten nejjednodušší recept, ale určitě stál za to a zase vnesl trošku inovace do těch všedních dnů, kdy točíme pořád to dokola. Příprava jako taková není nijak náročná, jen těch komponentů je víc, i když i to si můžete ulehčit...


Protože Vietnam byl francouzskou kolonií, patří do pravých bánh mí francouzské bagety. Ty z něj nedělají ten nejzdravější recept, ale v tomto případě jsem se chtěla držet autentičnosti...




Bánh mí s tofu


(2 porce)


Nakládaná zelenina

  • 1/4 bílé ředkve
  • 2 menší mrkve
  • 1/4 okurky
  • 1/4 hrnku rýžového octa
  • 1/4 hrnku vody
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • špetka soli


Tofu

  • 200 g tofu natural
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce kokosového cukru
  • šťáva z 1/2 limetky
  • kousek čerstvého zázvoru
  • malý stroužek česneku


Koriandrové pesto

  • svazek čerstvého koriandru
  • 1/4 hrnku rýžového oleje
  • 1/4 hrnku arašídů
  • sůl dle chuti


Na dokončení

  • 2 francouzské bagety
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr
  • vegan tofunéza
  • sriracha


Den předem si naložíme zeleninu. Ředkev a mrkev oloupeme a spolu s okurkou nakrájíme na tenké plátky. Vložíme do vhodné nádoby. V rendlíku zahřejeme rýžový ocet s vodou, cukrem a solí. Nemusí vařit, stačí, když se cukr rozpustí. Odstavíme z plotny a přelijeme zeleninu. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a poté uložíme do lednice. 


Následující den začneme přípravou tofu. V hrníčku či misce prošleháme rýžový olej se sójovou omáčkou, kokosovým cukrem, šťávou z limetky, prolisovaným česnekem a zázvorem. Tofu nakrájíme na tenké plátky, přelijeme marinádou a odložíme do lednice alespoň na půl hodiny. Poté jej upečeme či orestujeme dokřupava.


Mezitím si připravíme koriandrové pesto. Koriandr omyjeme, otrháme listy. Nejprve si v mixéru rozmixujeme arašídy, poté přidáme koriandr, olej, sůl a vše společně rozmixujeme v pesto.


Tofunézu smícháme se srirachou. Poměr nechám na vás, každý má rád jinak pálivé :-)


Francouzské bagety opečeme. Potřeme z jedné strany koriandrovým pestem, z druhé tofunézou, poklademe plátky tofu, pořádnou dávkou zeleniny, koriandrem, jarní cibulkou, přiklopíme druhou stranou a ideálně ihned konzumujeme. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)