Miluji kombinaci sladkého a slaného, takže vás asi nepřekvapí, že mi chutná čokoláda se solí, slaný karamel a jiné (pro mnohé) divnosti) Zdánlivě obyčejné sušenky doplněné špetkou soli, se dostanou hned na jiný level. Zkuste to... buď si je zamilujete nebo ne... to je jak s burákovým máslem... :-)
Čokoládovo-oříškové cookies s maldonskou solí
(mně vyšlo 16 ks)
- 2 lžíce chia semínek + 6 lžic vody
- 1 hrnek ovesných vloček
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1/2 hrnku kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 1/2 hrnku burákového másla
- 1/2 hrnku kokosového oleje
- 1/2 hrnku lískových ořechů
- 1/2 hrnku kvalitní hořké čokolády
- mandonská sůl
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či podložkou.
Chia semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. Ovesné vločky rozmixujeme na moučku.
Ve velké míse smícháme mleté ovesné vločky se špaldovou moukou, cukrem, vanilkovým práškem, práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou solí.
Burákové máslo rozehřejeme s kokosovým olejem, promícháme s chia semínky. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v tužší těsto. Na závěr vmícháme nasekané oříšky a čokoládu.
Pomocí lžičky klademe menší hromádky na plech. Rukou je můžeme lehce přitlačit a vytvarovat v kulatou sušenku. Na závěr lehce osolíme a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 12 minut.
Dobrý den, Vy jste je tvořila pouze jako hromádky, nebo jste je uplácla do tvaru sušenky? Plus jaký rozestup mezi nimi, aby se nespekly? Mám takovou špatnou zkušenost s cookies, že když je uplácla, vznikla mi na celém plechu jedna obří mega cookie :D. Nerada bych si to zopakovala -_-"
OdpovědětVymazatDobrý den, lehce jsem je uplácla, ale pořád to byly trošku hromádky. tyto se nerozjížděly jako jiné recepty, se kterými mám zkušenost.
Vymazat