Kolikrát vznikne super recept, aniž byste jej plánovali a naopak potřebujete se zbavit surovin, kterým se blíží datum spotřeby či mají nejlepší dny už za sebou. Takhle se mi sešla kokosová zakysaná smetana (z Lidlu) a taková nic moc potlučená jablka. Vznikl z toho šťavnatý, vláčný koláč, který si snad zamilujete jako my doma :-)
Drobenkový koláč s jablky a zakysanou smetanou (vegan)
(forma na quiche 32 cm)
Těsto
- 340 g hladké špaldové mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 20 g kokosového/třtinového cukru
- 200 g kokosové zakysané smetany
- 75 ml řepkového/kokosového oleje
- 75 ml mandlového mléka
Jablečná náplň
- 3 jablka
- 1 lžička skořice
- šťáva z půl citrónu
- hrst rozinek
Drobenka
- 60 g celozrnné špaldové mouky
- 40 g kokosového/třtinového cukru
- 40 g Bio Alsanu/kokosového oleje
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a cukrem. Zakysanou smetanu prošleháme s olejem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto pomocí rukou rozprostřeme po formě (okraje nedoporučuji příliš vysoké, aby nebyly suché) a dáme předpéct zhruba na 10 minut.
Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, ochutíme skořicí, zakapeme citrónovou šťávou, smícháme s rozinkami a odložíme stranou.
Na drobenku smícháme mouku s cukrem a Alsanem či kokosovým olejem a zpracujeme v rukou.
Jablka rozetřeme po předpečeném těstě, posypeme drobenkou a dáme péct na dalších 45 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)