Drobenkový koláč s jablky a zakysanou smetanou (vegan)

 

Kolikrát vznikne super recept, aniž byste jej plánovali a naopak potřebujete se zbavit surovin, kterým se blíží datum spotřeby či mají nejlepší dny už za sebou. Takhle se mi sešla kokosová zakysaná smetana (z Lidlu) a taková nic moc potlučená jablka. Vznikl z toho šťavnatý, vláčný koláč, který si snad zamilujete jako my doma :-)




Drobenkový koláč s jablky a zakysanou smetanou (vegan)


(forma na quiche 32 cm)


Těsto

  • 340 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 20 g kokosového/třtinového cukru
  • 200 g kokosové zakysané smetany
  • 75 ml řepkového/kokosového oleje
  • 75 ml mandlového mléka


Jablečná náplň

  • 3 jablka
  • 1 lžička skořice
  • šťáva z půl citrónu
  • hrst rozinek


Drobenka

  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g kokosového/třtinového cukru
  • 40 g Bio Alsanu/kokosového oleje


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva, špetkou soli a cukrem. Zakysanou smetanu prošleháme s olejem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto pomocí rukou rozprostřeme po formě (okraje nedoporučuji příliš vysoké, aby nebyly suché) a dáme předpéct zhruba na 10 minut.


Jablka oloupeme, nahrubo nastrouháme, ochutíme skořicí, zakapeme citrónovou šťávou, smícháme s rozinkami a odložíme stranou. 


Na drobenku smícháme mouku s cukrem a Alsanem či kokosovým olejem a zpracujeme v rukou. 


Jablka rozetřeme po předpečeném těstě, posypeme drobenkou a dáme péct na dalších 45 minut. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)