Drobenkový koláč s mákem a švestkami

 

Je to tak každý rok. Celé léto plním mrazák přebytky úrody ovoce, a jak se začne blížit jaro, další sezóna a začnu tahat železné zásoby... A tak došlo na švestky. Ke švestkám patří mák, takže maková vrstva, která mi náhodou zbyla z Honzových buchet, nesměla chybět. Ale pokud se vám s ní nechce hrát, klidně ji vynechejte. Koláč bude dobrý i tak. Já osobně mám ty drobenkové koláče nejradši až další den, když ta drobenka tak hezky změkne a spojí se s ovocem... a zas mě mrzí, že už je koláč fuč a já "musím" o něm jen psát...




Drobenkový koláč s mákem a švestkami


(malý plech)


Těsto

  • 340 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 1 balení silken tofu (cca 180 g)
  • 75 ml řepkového/kokosového oleje
  • 75 ml mandlového mléka


Maková náplň

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 1 rulička skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 polévkové lžíce datlového sirupu


Drobenka

  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g kokosového/třtinového cukru
  • 40 g Bio Alsanu/kokosového oleje

  • švestky

Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. 


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s práškem do pečiva a cukrem. Silken tofu rozmixujeme pomocí tyčového mixéru s olejem a mlékem. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto pomocí rukou rozprostřeme na plech a dáme předpéct zhruba na 10 minut.


Maková náplň: V rendlíku začneme ohřívat mák s mlékem, citrónovou kůrou, skořicí, badyánem, datlovým sirupem. Za občasného míchání budeme vařit, dokud se všechny ingredience nespojí. Odstavíme z plotny. Necháme vychladit na pokojovou teplotu.


Na drobenku smícháme mouku s cukrem a Alsanem či kokosovým olejem a zpracujeme v rukou. 

Makovou vrstvu rozetřeme po předpečeném těstě, poklademe půlkami švestek posypeme drobenkou a dáme péct na dalších 45 minut. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)