Krásnou sobotu, dnes mám pro vás jednoduché tipy na domácí pomazánky. Přijde mi to taková hrozně jednoduchá varianta k večeři a stejně ji všichni připravujeme až příliš málo často. Jedna je ještě taková trošku zimní, s červenou řepou. Ale upřímně mám ji nejradši. Já tu řepu prostě miluji. Druhá už je čistě jarní s hráškem a rozmixovanými kešu oříšky. Teoreticky můžete sáhnout po lučině či rostlinné alternativě, pak bude umíchání/rozmixování pomazánky otázkou pár minut a minima špinavého nádobí :-)
Řepová pomazánka
- 1 pečená červená řepa
- 100 g krémové rostlinné pomazánky (Lunter)/lučiny atd.
- sůl, pepř
- 1/2 stroužku česneku
- 1 lžička jablečného octa
- 1 lžička olivového oleje
Červenou řepu zabalíme do alobalu a upečeme doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, dá se koupit už uvařená červená řepa.
Vychladlou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme ji s lučinou (já použila krémovou rostlinnou pomazánku od Lunteru) a dochutíme solí, pepřem, česnekem, jablečným octem a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a dáme odležet do lednice.
Pomazánku namažeme na kvalitní kváskový chléb. Já ji mám ráda s avokádem a výhonky/řeřichou.
Hrášková pomazánka
- 200 g čerstvého/mraženého hrášku
- 100 g kešu oříšků
- 1 lžička citrónové šťávy
- 1 lžička olivového oleje
- sůl, pepř
Kešu ořechy přes noc či alespoň na 3 hodiny namočíme do vody, aby se "aktivovaly". Poté vodu slijeme a propláchneme.
Čerstvý hrášek stačí jen vyloupat a rozmixovat s kešu. Mražený zalijeme horkou vodou, aby rozmrzl. Pak už jen mixujeme s ořechy, citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem.
Pomazánku namažeme na chleba, doplníme pár kuličkami hrášku, výhonky, řeřichou atd.
Řepová pomazánka je vynikající.Chutná oběma dětem :) Děkuji.
OdpovědětVymazatTo jsem ráda :-)
Vymazat