Variace pomazánek

 


Krásnou sobotu, dnes mám pro vás jednoduché tipy na domácí pomazánky. Přijde mi to taková hrozně jednoduchá varianta k večeři a stejně ji všichni připravujeme až příliš málo často. Jedna je ještě taková trošku zimní, s červenou řepou. Ale upřímně mám ji nejradši. Já tu řepu prostě miluji. Druhá už je čistě jarní s hráškem a rozmixovanými kešu oříšky. Teoreticky můžete sáhnout po lučině či rostlinné alternativě, pak bude umíchání/rozmixování pomazánky otázkou pár minut a minima špinavého nádobí :-)



Řepová pomazánka


  • 1 pečená červená řepa
  • 100 g krémové rostlinné pomazánky (Lunter)/lučiny atd.
  • sůl, pepř
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 lžička olivového oleje



Červenou řepu zabalíme do alobalu a upečeme doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, dá se koupit už uvařená červená řepa.


Vychladlou červenou řepu oloupeme a nastrouháme najemno. Smícháme ji s lučinou (já použila krémovou rostlinnou pomazánku od Lunteru) a dochutíme solí, pepřem, česnekem, jablečným octem a olivovým olejem. Vše důkladně promícháme a dáme odležet do lednice. 


Pomazánku namažeme na kvalitní kváskový chléb. Já ji mám ráda s avokádem a výhonky/řeřichou. 






Hrášková pomazánka


  • 200 g čerstvého/mraženého hrášku
  • 100 g kešu oříšků
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • 1 lžička olivového oleje
  • sůl, pepř



Kešu ořechy přes noc či alespoň na 3 hodiny namočíme do vody, aby se "aktivovaly". Poté vodu slijeme a propláchneme. 


Čerstvý hrášek stačí jen vyloupat a rozmixovat s kešu. Mražený zalijeme horkou vodou, aby rozmrzl. Pak už jen mixujeme s ořechy, citrónovou šťávou, olivovým olejem, solí, pepřem. 


Pomazánku namažeme na chleba, doplníme pár kuličkami hrášku, výhonky, řeřichou atd. 


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)