Tento pokrm vypadá vcelku složitě, ale zdání klame. Obzvláště pokud sáhnete po fazolích z plechovky. Není to ideální varianta, ale neříkám, že nemám doma pro jistotu záchranný kousek. Výhodou těchto pokrmů je i to, že druhý den chutnají ještě líp. Takže doporučuji uvařit alespoň na dva dny. Těch variant na chilli je strašně moc. I u mě na blogu najdete verzi s bulgurem, pohankou, čokoládou, bez. Ale musím přiznat, že tato mi chutnala asi nejvíc. Hodně tam udělaly i vlašské ořechy...
Chilli non-carne
(cca 3 - 4 porce)
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 mrkve
- 1 červená paprika
- 250 g žampionů
- 1 lžička uzené papriky
- 1/2 lžičky skořice
- špetka chilli dle chuti
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička oregana
- 1 lžička sušeného koriandru
- 1 plechovka červených/černých fazolí
- 1 plechovka krájených rajčat
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 50 g vlašských ořechů
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 kostička hořké čokolády
Na dokončení
- uvařená rýže
- rostlinný jogurt
- čerstvý koriandr
- avokádo
- limetka
Na lžíci olivového oleje restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Po chvíli přidáme jen zhruba na minutu na plátky nakrájený česnek, aby nezhořkl. Vsypeme na kostičky nakrájenou mrkev, papriku i žampiony. Dochutíme uzenou paprikou, skořicí, chilli, římským kmínem, oreganem, koriandrem a necháme probublávat cca 10 minut. Vsypeme okapané a propláchnuté fazole, rajčata, protlak, ořechy a necháme ještě dalších 10 minut vařit. Na závěr dochutíme sójovou omáčkou, necháme rozpustit čokoládu a odstavíme z plotny.
Podáváme s rýží. Můžeme přidat lžičku jogurtu, rozmačkané avokádo, limetku a posypat snítky koriandru.
Manžel nepoznal, že tam není maso, to je co říct.
OdpovědětVymazatJana
tak to je ta nejlepší pochvala :-D jsem ráda, že chutnalo.
Vymazat