Honzovy buchty (vegan)




Uf, povím vám tohle byla jedna z mých největších výzev. Jednak sepsat recept, který mi přijde dlouhý jako týden. Ale také samotná příprava... v plánu byly už dlouho, jen se do nich dokopat. No nakonec jsem se hecla a pod heslem "když už, tak už" jsem je plnila makovou, "tvarohovou" i povidlovou náplní. s Povidly to bylo jednoduché. Mám doma jednu sklenici domácích od maminky. Protože jsem chtěla buchty připravit se vším všudy vegan, zkusila jsem vyrobit i tvaroh z tofu, kešu a kokosového mléka. Byl moc dobrý, oříšky i kokosové mléko tofu velmi zjemnily a nebylo vůbec "cítit". Ale chápu, že to nemusí být gusto každého, takže si jeďte klidně klasiku tvaroh...




Těsto můžete dát kynout do lednice přes noc, jak jsem to udělala já nebo prostě 90 min předem. To záleží na vás. Pro mě bylo pohodlnější, že ráno už bylo připravené a stihla jsem tak buchty na snídani... Co je víc jak čerstvé buchty vytažené z trouby? :-)



Honzovy buchty (vegan)


(mně vyšlo 21 ks)


Kvásek

  • 12 g čerstvého droždí
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce vlažného rýžového či jiného rostlinného mléka


Těsto

  • 500 g hladké špaldové mouky
  • 250 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 65 g řepkového oleje


"Tvarohová" náplň

  • 1/2 hrnku kešu ořechů
  • balení bílého tofu
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • tučná část z malého kokosového mléka
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • rozinky dle chuti


Maková náplň

  • 100 g mletého máku
  • 200 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
  • kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 1 rulička skořice
  • 1 hvězdička badyánu
  • 3 polévkové lžíce datlového sirupu
  • hrst rozinek


  • Povidla


Na potírání buchet

  • 1 lžíce rostlinného mléka
  • 1 lžíce řepkového/kokosového oleje
  • 1 lžička kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička kvalitního rumu


Doporučuji připravit tvarohovou a makovou náplň den dopředu, aby pěkně ztuhly v lednici a dobře se s nimi pracovalo. Stejně tak doporučuji dát povidla do lednice, aby byla tuhá. 


"Tvarohová" náplň: Namočíme si předem kešu ořechy, alespoň na 3 hodiny. Poté slijeme vodu a rozmixujeme je s tofu, citrónovou šťávou, kokosovým mlékem a javorovým sirupem v hladký krém. Na závěr vmícháme rozinky, pokud máte rádi. 


Maková náplň: V rendlíku začneme ohřívat mák s mlékem, citrónovou kůrou, skořicí, badyánem, datlovým sirupem a rozinkami. Za občasného míchání budeme vařit, dokud se všechny ingredience nespojí. Odstavíme z plotny. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, a až poté přesuneme do lednice.  


Na těsto  pomocí rukou rozdrobíme droždí do menší misky, zasypeme jej cukrem, moukou, zalijeme vlažným mlékem a opatrně promícháme. Necháme vzejít kvásek na teplém místě, mělo by to trvat cca 15 minut. 


Mezitím si do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli, vanilkového prášku, kůru z Bio citrónu. Vlijeme řepkový olej, vlažné mléko, kvásek a pomocí rukou/kuchyňského robota budeme zpracovávat alespoň 10 minut. Mísu přikryjeme potravinovou fólií či čistou utěrkou a dáme kynout přes noc do lednice či na teplé místo cca na 90 minut.


Následující ráno vytáhneme těsto z lednice, počkáme chvíli a rozválíme na pomoučeném vále plát. Nakrájíme jej na cca 5x5 cm čtverečky, poklademe zvolenou náplní a zabalíme. Klademe je v dostatečném rozestupu do vymazaného pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.


Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 30 minut. Upečené buchty potřeme směsí mléka, tuku, cukru a rumu. Na závěr můžeme pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)