Honzovy buchty (vegan)
(mně vyšlo 21 ks)
Kvásek
- 12 g čerstvého droždí
- 1 lžička kokosového/třtinového cukru
- 1 lžička hladké špaldové mouky
- 3 lžíce vlažného rýžového či jiného rostlinného mléka
Těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 250 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- kůra z 1/2 Bio citrónu
- 65 g řepkového oleje
"Tvarohová" náplň
- 1/2 hrnku kešu ořechů
- balení bílého tofu
- šťáva z 1/2 citrónu
- tučná část z malého kokosového mléka
- 2 lžíce javorového sirupu
- rozinky dle chuti
Maková náplň
- 100 g mletého máku
- 200 ml rýžového či jiného rostlinného mléka
- kůra z 1/2 Bio citrónu
- 1 rulička skořice
- 1 hvězdička badyánu
- 3 polévkové lžíce datlového sirupu
- hrst rozinek
- Povidla
Na potírání buchet
- 1 lžíce rostlinného mléka
- 1 lžíce řepkového/kokosového oleje
- 1 lžička kokosového/třtinového cukru
- 1 lžička kvalitního rumu
Doporučuji připravit tvarohovou a makovou náplň den dopředu, aby pěkně ztuhly v lednici a dobře se s nimi pracovalo. Stejně tak doporučuji dát povidla do lednice, aby byla tuhá.
"Tvarohová" náplň: Namočíme si předem kešu ořechy, alespoň na 3 hodiny. Poté slijeme vodu a rozmixujeme je s tofu, citrónovou šťávou, kokosovým mlékem a javorovým sirupem v hladký krém. Na závěr vmícháme rozinky, pokud máte rádi.
Maková náplň: V rendlíku začneme ohřívat mák s mlékem, citrónovou kůrou, skořicí, badyánem, datlovým sirupem a rozinkami. Za občasného míchání budeme vařit, dokud se všechny ingredience nespojí. Odstavíme z plotny. Necháme vychladit na pokojovou teplotu, a až poté přesuneme do lednice.
Na těsto pomocí rukou rozdrobíme droždí do menší misky, zasypeme jej cukrem, moukou, zalijeme vlažným mlékem a opatrně promícháme. Necháme vzejít kvásek na teplém místě, mělo by to trvat cca 15 minut.
Mezitím si do velké mísy odvážíme mouku, cukr, přidáme špetku soli, vanilkového prášku, kůru z Bio citrónu. Vlijeme řepkový olej, vlažné mléko, kvásek a pomocí rukou/kuchyňského robota budeme zpracovávat alespoň 10 minut. Mísu přikryjeme potravinovou fólií či čistou utěrkou a dáme kynout přes noc do lednice či na teplé místo cca na 90 minut.
Následující ráno vytáhneme těsto z lednice, počkáme chvíli a rozválíme na pomoučeném vále plát. Nakrájíme jej na cca 5x5 cm čtverečky, poklademe zvolenou náplní a zabalíme. Klademe je v dostatečném rozestupu do vymazaného pekáčku a necháme ještě 30 minut kynout na teplém místě.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů zhruba 30 minut. Upečené buchty potřeme směsí mléka, tuku, cukru a rumu. Na závěr můžeme pocukrovat.
recept vypadá slibně tak jdu nato...
OdpovědětVymazatPeciem pravidelne
OdpovědětVymazat