Banánový chlebíček s pekanovými ořechy

 


Banánový chlebíček patří asi k mým nejčastěji pečeným moučníkům. Jednak jej máme doma všichni rádi a vždy se po něm zapráší, a také těch variant, kolik se dá vymyslet... Ale abych k vám byla upřímná, těch nepovedených, co mi prošlo rukama, nebylo taky málo. Určitě se vám to také někdy stalo, že chlebíček nevyskočil, jak si představujete a zůstal nízký a uprostřed mazlavý. Nezdá se to, ale je to celkem věda... dojít na takový poměr surovin, aby byl výsledek zároveň nadýchaný, ale pěkně vláčný, jak by (podle mě) měl banánový chlebíček být. Ale za tento recept dám ruku do ohně...



Banánový chlebíček s pekanovými ořechy


  • 4 velmi zralé banány
  • 1/2 hrnku kokosového/třtinového cukru
  • 1/2 hrnku řepkového/kokosového oleje
  • 1/4 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 1 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • 1 lžička skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • 1/2 hrnku nalámaných pekanových ořechů



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chlebíčkovou formu vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme, pokud nevlastníme silikonovou. Mléko smícháme s jablečným octem a odložíme stranou.


Ve velké míse rozmačkáme pomocí vidličky banány na kaši. Přisypeme cukr a zamícháme. Následně přilijeme olej, mléko s octem a prošleháme. Přisypeme hladkou i celozrnnou špaldovou mouku, sodu, špetku soli, skořici, vanilkový prášek a zpracujeme v kompaktní hmotu. 


Na závěr vmícháme nasekané ořechy a těsto přelijeme do formy. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba hodinu. Kontrolujeme dle špejle. Po vytažení z trouby necháme cca 10 min odpočinout, vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)