Už dlouho jsem si přála nějakou zajímavější formu na bábovku. Vždycky obdivuji všechny ty úžasné tvary a výtvory z nich, i když dvakrát bábovková nejsem. Nebo spíš donedávna jsem nebyla, taková klasika... ale jak jsem už asi psala, poslední dobou mě baví vracet se k původním receptům a mramorová bábovka je určitě jedna z nich.
Mramorová bábovka (V)
- 350 g hladké špaldové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 12 g prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 150 g kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku
- citrónová šťáva z 1/2 citrónu
- 100 ml řepkového oleje
- 350 ml mandlového mléka
- 125 ml rostlinného jogurtu
- 2 lžíce kakaového prášku
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme, pokud nemáme silikonovou.
Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mandlovou, práškem do pečiva, špetkou soli, cukrem, vanilkovým práškem.
V hrnku prošleháme řepkový olej s mandlovým mlékem, jogurtem a citrónovou šťávou. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Zhruba čtvrtinu oddělíme a vmícháme k ní kakaový prášek.
Bábovkovou formu budeme střídavě plnit světlým a tmavým těstem. Ještě pomocí vidličky "prohrábneme", abychom získali pěkné mramorování.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. Pomocí špejle budeme kontrolovat, jestli je hotová.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)