Mramorová bábovka (V)

 

Už dlouho jsem si přála nějakou zajímavější formu na bábovku. Vždycky obdivuji všechny ty úžasné tvary a výtvory z nich, i když dvakrát bábovková nejsem. Nebo spíš donedávna jsem nebyla, taková klasika... ale jak jsem už asi psala, poslední dobou mě baví vracet se k původním receptům a mramorová bábovka je určitě jedna z nich. 



Mramorová bábovka (V)



  • 350 g hladké špaldové mouky
  • 50 g mandlové mouky
  • 12 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • 150 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • citrónová šťáva z 1/2 citrónu
  • 100 ml řepkového oleje
  • 350 ml mandlového mléka
  • 125 ml rostlinného jogurtu
  • 2 lžíce kakaového prášku



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu vymažeme a vysypeme, pokud nemáme silikonovou.


Ve velké míse smícháme špaldovou mouku s mandlovou, práškem do pečiva, špetkou soli, cukrem, vanilkovým práškem. 


V hrnku prošleháme řepkový olej s mandlovým mlékem, jogurtem a citrónovou šťávou. Tekutou směs přilijeme k sypké a zpracujeme v kompaktní hmotu. Zhruba čtvrtinu oddělíme a vmícháme k ní kakaový prášek.


Bábovkovou formu budeme střídavě plnit světlým a tmavým těstem. Ještě pomocí vidličky "prohrábneme", abychom získali pěkné mramorování.


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. Pomocí špejle budeme kontrolovat, jestli je hotová. 


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)