Sladko-kyselé tofu s ananasem a jasmínovou rýží





Asi jste si všimli, že poslední dobou nemám moc nápady na slané pokrmy. Pravdou je, že se teď vracívám k osvědčeným klasikám, které nám chutnají. Ale věřím, že je to jen období a brzy se to obrátí. Jeden z posledních novějších receptů, co jsem připravila, bylo tohle sladko-kyselé tofu s ananasem a jasmínovou rýží. Asi nejbizardnější na celém receptu mi přijde použití kečupu. Kdo mě zná, ví, že ho nejím, nekupuji, prostě nepoužívám. Ale do tohoto receptu se nic jiného nehodí. nenahradí jej protlak, krájená rajčata v plechovce, passata, prostě nic... Nicméně ve zdravé výživě už seženete kečup se slušným složením, ideálně v Bio kvalitě :-)



Sladko-kyselé tofu s ananasem a jasmínovou rýží


(4 porce)


Tofu

  • 2 balení tofu
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce kukuřičného škrobu
  • 1 lžíce rýžového oleje

  • 1 cibule
  • sůl
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 2 papriky (ideálně různé barvy)
  • 1/2 čerstvého ananasu


Omáčka

  • 100 g domácího BIO kečupu
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 4 lžíce vody/zeleninového vývaru
  • Kokosový/třtinový cukr dle chuti


Na dokončení

  • jasmínová rýže
  • sezamová semínka
  • jarní cibulka
  • čerstvý koriandr



Začneme přípravou tofu. Vyjmeme jej z obalu, pomocí kuchyňské utěrky osušíme a zbavíme přebytečné vody. Nakrájíme jej na menší kostičky, zalijeme směsí sójové omáčky, škrobu a oleje. Necháme marinovat alespoň půl hodiny. Poté tofu rozložíme po plechu či zapékací nádobě a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.


Na lžíci rýžového oleje restujeme nadrobno nakrájenou cibuli, kterou osolíme. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor, krátce promícháme a vsypeme na kostičky nakrájené papriky, ananas a budeme restovat do změknutí. 


Mezitím si v hrníčku prošleháme kečup s jablečným octem, sójovou omáčkou, rýžovým olejem, vodou/vývarem. Kdo rád sladší, přidá cukr. Omáčku přelijeme přes zeleniny a ještě chvíli necháme probublávat. 


Podáváme s rýží, jarní cibulkou, sezamovými semínky, případně koriandrem. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)