Strouhaný koláč s borůvkami

 

Dnes si dáme zase trošku klasiku. Myslím, že strouhaný koláč se peče snad skoro v každé rodině. v nejrůznějších variantách. Já jej znám ve světlé verzi s jablky. Ani nevím, jak jsem si na něj vzpomněla, ale úplně jsem viděla na blogu to kakaové těsto s borůvkami... :-) A vydařil se skvěle, jen nějak moc rychle zmizel...



Strouhaný koláč s borůvkami


(malý plech)


Těsto

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 30 g raw kakaového prášku
  • 30 g škrobu
  • špetka soli
  • 70 ml javorového sirupu
  • 180 g Bio Alsanu


Tofu "tvaroh"

  • 2 balíčky tofu natural
  • šťáva + kůra z 1/2 Bio citrónu
  • 1 lžíce kvalitního rumu
  • 4 lžíce třtinového/kokosového cukru
  • 50 ml mandlového mléka


Na dokončení

  • borůvky či jiné ovoce



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. 


Ve velké míse smícháme mouku s kakaovým práškem, škrobem, špetkou soli a promícháme. Vlijeme javorový sirup. Na závěr přidáme nakrájený alsan a pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Vložíme do mrazáku či lednice zhruba na půl hodiny. 


Mezitím si připravíme tofu "tvaroh". Tofu rozmixujeme s citrónovou šťávou, kůrou, rumem, cukrem a mlékem v hladkou hmotu. 


Ztuhlé těsto rozdělíme na polovinu. Jednu polovinu nastrouháme na hrubé straně struhadla rovnoměrně po plechu. Navrstvíme tofu "tvaroh", na to borůvky či jiné ovoce a postrouháme druhou polovinou těsta. 


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 35 - 40 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)