Prázdniny jsou v plném proudu a k nim nepochybně patří ovocné knedlíky. Nedávno jsem vám sepsala recept na jahodové z tofu těsta a teď tu máme kynuté meruňkové. Vlastně to bylo vůbec poprvé, co jsem zkoušela kynuté knedlíky. U mamky jsme vždy hodně frčeli na tvarohových nebo bramborových se švestkami. Když jsem pak tyto fotila, vyslechla jsem si, jestli nejsou nějaké hnědé = moc zdravé, ale nakonec sklidily úspěch, že mohou být klidně častěji :-) Pokud se ale chcete co nejvíce přiblížit těm "klasickým světlým", nahraďte celozrnnou mouku za hladkou špaldovou.
Kynuté meruňkové knedlíky (V)
(2 porce, 6 ks)
Těsto
- 8 g čerstvého droždí
- 1 lžíce třtinového/kokosového cukru
- 150 ml mléka
- špetka soli
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 celozrnné špaldové mouky
Na dokončení
- meruňky
- mletý třtinový cukr
- lístky meduňky
- rozehřátý kokosový olej
Začneme přípravou kvásku. Do menší misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem a zalijeme polovinou vlažného mléka. Pomocí vidličky opatrně prošleháme a necháme pracovat na teplém místě.
Mezitím ve velké míse smícháme mouky se špetkou soli, druhou polovinou mléka a na závěr přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout.
Těsto rozdělíme na šest dílů (záleží na velikosti ovoce), do kterých balíme omyté meruňky. Opatrně vkládáme do velkého hrnce s vařící vodou, přikryjeme pokličkou, zmírníme plamen a necháme vařit cca 10 minut. Poté knedlíky vyjmeme a propícháme je špejlí, aby se nesrazily.
Podáváme, jak máme rádi. Např. posypané cukrem, strouhankou, perníkem, mákem, rozehřátým kokosovým olejem, meruňkovým rozvarem atd.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)