Kynuté meruňkové knedlíky

 


Prázdniny jsou v plném proudu a k nim nepochybně patří ovocné knedlíky. Nedávno jsem vám sepsala recept na jahodové z tofu těsta a teď tu máme kynuté meruňkové. Vlastně to bylo vůbec poprvé, co jsem zkoušela kynuté knedlíky. U mamky jsme vždy hodně frčeli na tvarohových nebo bramborových se švestkami. Když jsem pak tyto fotila, vyslechla jsem si, jestli nejsou nějaké hnědé = moc zdravé, ale nakonec sklidily úspěch, že mohou být klidně častěji :-) Pokud se ale chcete co nejvíce přiblížit těm "klasickým světlým", nahraďte celozrnnou mouku za hladkou špaldovou. 




Kynuté meruňkové knedlíky (V)


(2 porce, 6 ks)


Těsto

  • 8 g čerstvého droždí
  • 1 lžíce třtinového/kokosového cukru

  • 150 ml mléka
  • špetka soli
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 celozrnné špaldové mouky


Na dokončení

  • meruňky
  • mletý třtinový cukr
  • lístky meduňky
  • rozehřátý kokosový olej



Začneme přípravou kvásku. Do menší misky si rozdrobíme droždí, které zasypeme cukrem a zalijeme polovinou vlažného mléka. Pomocí vidličky opatrně prošleháme a necháme pracovat na teplém místě.


Mezitím ve velké míse smícháme mouky se špetkou soli, druhou polovinou mléka a na závěr přidáme vykynutý kvásek a zpracujeme v těsto. Mísu přikryjeme čistou utěrkou a necháme zhruba hodinu kynout. 


Těsto rozdělíme na šest dílů (záleží na velikosti ovoce), do kterých balíme omyté meruňky. Opatrně vkládáme do velkého hrnce s vařící vodou, přikryjeme pokličkou, zmírníme plamen a necháme vařit cca 10 minut. Poté knedlíky vyjmeme a propícháme je špejlí, aby se nesrazily.


Podáváme, jak máme rádi. Např. posypané cukrem, strouhankou, perníkem, mákem, rozehřátým kokosovým olejem, meruňkovým rozvarem atd. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)