Letos se mi podařilo třešně jen nesníst ale i část zpracovat do receptu. Zvolila jsem takovou klasiku, kterou jsem vlastně ještě nikdy nepřipravila na blog, pokud mě paměť neklame. Jde o mřížkový koláč z křehkého těsta. Upřímně tento typ těsta moc nemusím. Přijde mi záludnější jak kynuté, kterého se spousta lidí bojí. Ne jednou se mi stalo, že se mi jeho různé varianty rozpadaly a výsledek byl žalostný. Důležité je minimalizovat kontakt rukou s těstem, aby jej zbytečně nezahřály. Stejně tak je důležitá opravdu ledová voda.
Tohle je vlastně dost univerzální recept, kde třešňovou náplň hravě nahradíte meruňkovou, jablečnou, jahodovou, broskvovou, pudinkovou atd.
Třešňový mřížkový koláč
(forma na quiche 32 cm)
Třešňová náplň
- 600 g vypeckovaných třešní
- 60 g kokosového cukru
- špetka vanilkového prášku
- špetka soli
- 3 lžíce škrobu
- šťáva z 1/2 citrónu
Těsto
- 300 g hladké špaldové mouky
- 50 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžička Bio citrónové kůry
- 200 g Bio Alsanu
- 3 lžíce ledové vody
- rostlinné mléko na potření těsta
- kokosový cukr
Začneme přípravou náplně. Tu doporučuji připravit klidně i večer předem a nechat vychladit v lednici. Třešně omyjeme a vypeckujeme. Vložíme je do rendlíku, zasypeme cukrem, špetkou vanilkového prášku, soli a škrobem. Na závěr vymačkáme citrónovou šťávu a začneme třešně ohřívat. Za občasného míchání je necháme rozvařit do požadované konzistence. V případě potřeby podlijeme trochou vody. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
Ve velké míse smícháme mouky s citrónovou kůrou. Přidáme Alsan a pomocí vidličky zapracujeme. Postupně budeme vlívat ledovou vodu a pomocí rukou zpracujeme v těsto. Rozdělíme jej na poloviny a dáme chladit do lednice alespoň na půl hodiny.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Formu na quiche vymažeme a vysypeme. Polovinu těsta vyválíme a opatrně přeneseme do formy. Pomocí vidličky povrch propícháme a dáme předpéct do předehřáté trouby zhruba na 10 minut.
Poté poklademe třešňovou náplní a na závěr ozdobíme druhou polovinou těsta. Tu si rozválíme a nakrájíme na tenké proužky. Skládáme do tvaru mřížky. Těsto ještě pomažeme rostlinným mlékem, posypeme cukrem a dáme péct na 30 minut.
Upečený koláč doporučuji krájet, až bude zcela vychlazený. Já byla nedočkavá a nebylo to ono. Mnohem lépe se mi s ním pracovalo až po pár hodinách v lednici, kde jsem koláč skladovala.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)