Letní piškotový dort

 

Letní nepečený dort s piškoty a ovocem milují pomalu všichni a myslím, že neminul žádnou domácnost. Může to být děsná rychlovka ale i vcelku náročnější dezert, když se jako já rozhodnete připravit piškoty domácí a krém jakbysmet. Na druhou stranu si můžete připravit piškotů dvojnásobnou dávku i krému a využít je tak do dalších receptů. Piškoty vydrží ve vzduchotěsné krabici pěkně dlouho a krém je tak dobrý, že se určitě dlouho u vás neohřeje :-)




Letní piškotový dort


Krém

  • 50 g kešu ořechů
  • 200 g rostlinného jogurtu
  • 50 ml kokosového oleje
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • šťáva z 1/2 citrónu
  • 1 kokosové mléko (malá plechovka)
  • 1 ztužovač šlehačky


Piškoty

  • 125 g hladké špaldové mouky
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu
  • 30 g kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka kurkumy pro barvu
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 40 ml řepkového oleje
  • 120 ml vody


Na dokončení

  • jahody, maliny, borůvky


Začneme přípravou krému, který musí tuhnout v lednici. Předem si namočíme kešu ořechy, alespoň na 4 hodiny. Kokosové mléko necháme tuhnout přes noc v lednici, aby se oddělila tučná část. Propláchneme je a rozmixujeme s jogurtem, kokosovým olejem, javorovým sirupem a citronovou šťávou. Tučnou část kokosového mléka pomocí ručního šlehače vyšleháme v šlehačku spolu se ztužovačem. Šlehačku opatrně přimícháme ke směsi kešu, jogurtu a dáme tuhnout do lednice.


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Ve velké míse smícháme mouku se škrobem, cukrem, práškem do pečiva, kurkumou, vanilkovým práškem a solí. V hrnečku prošleháme olej s vodou a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v těsto. 


Plech vyložený pečícím papírem klademe těstem. Pokud si chcete nechat záležet a mít piškoty co nejhezčí, doporučuji použít cukrářský sáček, případně formu na makronky. Já to celkem odflákla pomocí kávové lžičky, ale také to šlo. 


Piškoty pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. Necháme vychladnout na mřížce.


Pak už jen kompletujeme dort, dortovou formu začneme klást vrstvou piškotů, na ně krém, ovoce, piškoty atd. do spotřebování surovin. Dáme tuhnout do lednice přes noc a krájíme následující den.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)