Cuketový řez s čoko kokosovou šlehačkou (V)

 


"Problémy" dnešních dní, kam s cuketou, hravě vyřeší tento recept. Vím, že se u spousty lidí cuketa nesetkává s úspěchem, ale v tomto receptu nebudete o ní ani vědět. Díky ní je řez jen krásně vláčný, což je jen benefit. Není nic horšího než suchá buchta, která nechce do krku :-) A ještě snad lepší je čoko kokosová šlehačka, tu bych si dala hned jen tak s nějakým ovocem, mňam...




Cuketový řez s čoko kokosovou šlehačkou (V)


(malý plech)


Cuketový řez

  • 2 lžíce drceného lněného semínka + 4  lžíce vody
  • 2 a 1/2 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek třtinového/kokosového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 a 1/2 lžičky jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 1/3 hrnku řepkového/kokosového oleje
  • 1 a 3/4 hrnku mandlového mléka
  • 1 a 1/2 hrnku nastrouhané cukety


Čoko kokosová šlehačka

  • 1 plechovka kokosového mléka (400 ml)
  • 70 g hořké čokolády


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme. Lněná semínka promícháme s vodou a odložíme stranou.

Ve velké míse smícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva, sodou, špetkou soli a vanilkového prášku.

V menší misce prošleháme olej s mlékem, lněnými semínky a přilijeme k sypké směsi. Na závěr vmícháme nastrouhanou cuketu. Cuketu předem lehce vymačkáme, aby z ní "nevalila" voda.

Těsto přelijeme na plech a pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Po upečení necháme zcela vychladnout.

Mezitím si připravíme čoko šlehačku. Kokosové mléko rozehřejeme v rendlíčku, a jak začne vřít, odstavíme z plotny, vsypeme čokoládu a pomocí metličky zapracujeme. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu, a pak dáme tuhnout do lednice. Občas zkontrolujeme a prošleháme metličkou, až dosáhneme požadované konzistence. 

Řez ozdobíme čoko šlehačkou a skladujeme v lednici. 



2 komentářů:

  1. Tak já už mám vyzkoušeno. A je fakt výbornej. Žádná suchá buchta, ale krásně vláčný řez. Cuketa tam vůbec není poznat, takže můžu propašovat do širší rodiny, kde tohle pečení není moc v oblibě. Určitě stojí za upečení.
    Jen malá poznámka, vypadla Vám během postupu ta lněná semínka, tak aby je tam někdo nezapomněl dát. :)
    Děkuji za recept, zařadíme do oblíbených.
    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den Lucko, děkuji moc za komentář a připomínku, hned recept upravím :-) jinak jsem moc ráda, že se i tak recept vyvedl a chutnal.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)