Granola se slaným kokosovým karamelem

 

Tahle granola je velký luxus. Taky je časově trošku náročnější jak ty ostatní, ale vyplatí se. Troufám si říct, že by mohla klidně už posloužit jako vánoční dárek. Vlastně dárky dva, slaný kokosový karamel a granola... Věřím, že obdarovávané nadchnete, obzvláště ty, co milují kombinaci sladkého a slaného...




Granola se slaným kokosovým karamelem


Slaný kokosový karamel

  • 1 hrnek kokosového/třtinového cukru
  • 1 hrnek kokosového krému (tučná část mléka)
  • špetka vanilkového prášku
  • 1 lžička soli či dle chuti


Granola

  • 300 g bezlepkových ovesných vloček
  • 1/3 hrnku slunečnicových semínek
  • 1/4 hrnku konopných semínek
  • 3 lžíce chia semínek
  • 1/4 hrnku pohanky
  • 1/3 hrnku pekanových ořechů
  • 1/3 hrnku vlašských ořechů
  • 1/3 hrnku mandlí
  • 1/2 lžičky skořice
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 3 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce javorového sirupu
  • 4 lžíce slaného kokosového karamelu 
  • 1/4 hrnku kokosových plátků



Začneme přípravou karamelu. V rendlíku smícháme všechny ingredience a pomalu přivedeme k varu za občasného míchání. Zmírníme plamen a necháme ještě cca 5 minut probublávat. Odstavíme z plotny


Troubu předehřejeme na 160 stupňů. Ve velké míse smícháme vločky s pohankou, semínky, ořechy, skořicí, vanilkovým práškem, špetkou soli. V hrnku prošleháme rozehřátý kokosový olej s javorovým sirupem a karamelem. Přilijeme k sypké směsi a důkladně promícháme. Použijeme klidně ruce, aby se každá vločka, ořech obalil  tekutinou. 


Rozprostřeme na plech a dáme péct zhruba na 30 minut. Pravidelně kontrolujeme a promícháváme, aby se granola nepřipekla. po upečení promícháme ještě s kokosovými plátky. Necháme vychladnout na pokojovou teplotu a přendáme do nádob, ve kterých budeme granolu skladovat. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)