Vegan jablečný štrúdl

 

Jojo, další taková klasika, co většina doma peče, když fakt neví co. Ale mně osobně chyběl nějaký dobrý recept na závinové těsto, abych nesahala po kupovaném listovém. A mohla jej použít ve sladké i slané variantě. Náplň do receptu jsem zvolila klasickou jablečnou. Jediné, co snad děláme doma trošku jinak je podsypávání kokosem namísto obligátní strouhanky. Závin je pak ještě voňavější a za mě, jde o zdravější alternativu. 




Vegan jablečný štrúdl


(1 nohavice)


Těsto

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 1/6 hrnku řepkového oleje


Náplň

  • strouhaný kokos
  • 2 jablka
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • hrst nesířených rozinek
  • hrst vlašských ořechů

Na dokončení
  • 1/4 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička řepkového oleje


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na těsto ve velké míse smícháme mouku s mlékem, olejem a zpracujeme v kompaktní hmotu. Dáme chladit do lednice, mezitím připravíme náplň.


Jablka omyjeme, zbavíme slupky, jádřinců a nastrouháme na tenké plátky či nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme je do misky a zasypeme skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy. Odložíme stranou.


Těsto si vyválíme na tenký plát, posypeme jej tenkou vrstvou kokosu, aby nevytekla jablečná šťáva. Na kokos poklademe jablečnou směs a opatrně zavineme. Na závěr potřeme směsí mléka, cukru a oleje.


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 - 45 minut, prostě dozlatova. Po vychladnutí můžeme ještě pocukrovat rozmixovaným třtinovým cukrem na moučku. 




1 komentářů:

  1. Vdaka za rychle a vyborne cesto na vegansku strudlu, ktora sa podarila hned.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář :-)