Vegan jablečný štrúdl

 

Jojo, další taková klasika, co většina doma peče, když fakt neví co. Ale mně osobně chyběl nějaký dobrý recept na závinové těsto, abych nesahala po kupovaném listovém. A mohla jej použít ve sladké i slané variantě. Náplň do receptu jsem zvolila klasickou jablečnou. Jediné, co snad děláme doma trošku jinak je podsypávání kokosem namísto obligátní strouhanky. Závin je pak ještě voňavější a za mě, jde o zdravější alternativu. 




Vegan jablečný štrúdl


(1 nohavice)


Těsto

  • 1 hrnek hladké špaldové mouky
  • 1/3 hrnku mandlového mléka
  • 1/6 hrnku řepkového oleje


Náplň

  • strouhaný kokos
  • 2 jablka
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • hrst nesířených rozinek
  • hrst vlašských ořechů

Na dokončení
  • 1/4 hrnku mandlového mléka
  • 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
  • 1 lžička řepkového oleje


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Na těsto ve velké míse smícháme mouku s mlékem, olejem a zpracujeme v kompaktní hmotu. Dáme chladit do lednice, mezitím připravíme náplň.


Jablka omyjeme, zbavíme slupky, jádřinců a nastrouháme na tenké plátky či nakrájíme na drobné kostičky. Vložíme je do misky a zasypeme skořicí, cukrem, rozinkami a ořechy. Odložíme stranou.


Těsto si vyválíme na tenký plát, posypeme jej tenkou vrstvou kokosu, aby nevytekla jablečná šťáva. Na kokos poklademe jablečnou směs a opatrně zavineme. Na závěr potřeme směsí mléka, cukru a oleje.


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 - 45 minut, prostě dozlatova. Po vychladnutí můžeme ještě pocukrovat rozmixovaným třtinovým cukrem na moučku. 




4 komentářů:

  1. Vdaka za rychle a vyborne cesto na vegansku strudlu, ktora sa podarila hned.

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravím a moc děkuji za skvělý a jednoduchý recept. Štrůdl je vynikající.

    OdpovědětVymazat
  3. Prosím o radu: dělala jsem strudl podle receptu. S testem se krásně pracovalo, netrhalo se, tvářilo se skvěle. Po upečení je nicméně dost tuhé a láme se na větší kusy. Čím to je? Ráda bych pochopila ten mechanismus, abych si příště dokázala poradit. Bylo potřeba víc tekutin? Nebo více oleje, aby těsto bylo vlacnejsi? Díky moc za jakékoli rady a tipy, s veganskym pečením teprve začínám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, takhle bohužel na dálku nedokážu poradit, když nevidím výsledný produkt. Ona to může být i taková "blbost" jako jinak pečící trouba, teplota použitých surovin...

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)