Já už jsem tak trošku naladěná na podzim. Tudíž mám plnou hlavu receptů s jablky, švestkami, hruškami, dýní... A taky se činím :-) Tyhle jablečné skořicové rolky jsou neskutečně voňavé a vláčné díky jablíčkům. Takže jestli se chcete trošku naladit na nadcházející období, těžko najdete příhodnější dezert...
Jablečné skořicové rolky
Těsto
- 1/2 kostky čerstvého droždí
- 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
- 1/4 hrnku mandlového mléka
- 2 hrnky hladké špaldové mouky
- 1/2 hrnku celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce mleté skořice
- špetka soli
- 3/4 hrnku jablečného pyré
- 1/4 hrnku Bio Alsanu/kokosového oleje
Náplň
- 3 jablka
- 50 g pekanových ořechů
- 50 g nesířených rozinek
- 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
- 4 lžíce Bio Alsanu/kokosového oleje
- 1 lžíce skořice
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Droždí rozdrobíme do menší misky, zasypeme jej cukrem a zalijeme teplým mlékem. Pomocí vidličky prošleháme a odložíme stranou na cca 20 minut, než kvásek nabobtná.
Mezitím ve velké míse smícháme hladkou a celozrnnou špaldovou mouku, skořici, špetku soli. Jablečné pyré prošleháme s rozehřátým tukem a přilijeme k sypké směsi spolu s kváskem. Zpracujeme v těsto. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout cca na hodinu na teplé místo.
Na náplň omyjeme jablka, zbavíme je slupky, jádřinců. Nakrájíme na malé kostičky a krátce zpěníme v rendlíku. Zasypeme ořechy, rozinkami a občas promícháme. Tuk utřeme se skořicí a cukrem.
Vykynuté těsto rozválíme pomocí válečku na obdélník, Potřeme utřeným tukem, poklademe jablky a opatrně pevně srolujeme. Nakrájíme na cca 1 cm široké rolky. Vložíme je do zapékací mísy a necháme ještě 20 minut kynout. Dáme péct do předehřáté trouby cca na 20 minut.
Mňam, vypadají naprosto dokonale! Už jsem dlouho žádné šneky nepekla, musím napravit :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM