Až moc velká klasika? Poslední dobou mě baví vracet se k receptům z dětství a přetvářet je do trošku "zdravější" podoby, jestli se tomu vůbec dá tak říkat. A žemlovka je do tohoto období ideální, když nevíte co s ťuknutými jablky ze zahrádky a zůstane vám starší pečivo, které už nikdo nechce jíst. Takhle to působí jako dost chudé jídlo, ale já si pamatuju, že jsem žemlovku jako dítě milovala. Dělávali jsme ji doma s tvarohem, tak jsem si zkusila vyrobit rostlinný z tofu. Za mě jsou nejlepší kyselá jablka, ale každý dle chuti :-) A jako super vychytávka mi přijde použít kokosový olej, který krásně voňavou žemlovku jen doplní...
Jablečná žemlovka s tofu "tvarohem" (V)
(4 porce)
Tofu tvaroh
- 1 balení bílého tofu natural
- šťáva z 1/2 citrónu
- malá plechovka tučného kokosového mléka
- 1 lžíce čekankového sirupu
Jablečná náplň
- 50 g nesířených rozinek + (rum)
- 4 kyselejší jablka
- 1 lžička skořice
- 2 lžíce třtinového/kokosového cukru
Na dokončení
- nějaký lepší toustový chléb, ideálně domácí
- 200 ml mandlového mléka
- 1 lžíce třtinového/kokosového cukru
- kokosový olej na vymazání pekáčku
Začneme přípravou tofu tvarohu. Ideální je připravit jej den předem, aby hezky ztuhl v lednici, ale není to stěžejní. Tofu zbavíme přebytečné vody a rozmixujeme jej s citrónovou šťávou, kokosovým mlékem a sirupem v hladký krém. Dáme tuhnout do lednice. Rozinky naložíme do rumu, pokud máte rádi.
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vymažeme kokosovým olejem. Žemlovka bude pak i hezky vonět.
Na jablečnou náplň oloupeme jablka, zbavíme je jádřinců a nastrouháme na tenké plátky. Dochutíme skořicí, cukrem a odložíme stranou.
Pečivo budeme máčet v oslazeném mléku a vrstvit v zapékací nádobě. Začneme vrstvou pečiva, následně jablky, tofu "tvarohem" a opět pečivo atd. do spotřebování ingrediencí. Poslední vrstva by mělo být pečivo. Já jej namáčím, alespoň z jedné strany, jinak se mi stávalo, že bylo suché. Pokapeme kokosovým olejem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 25 - 30 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)