Rybízová bublanina s makovou drobenkou


Z receptů jste už asi pochopili, že mám hodně ráda mák. Kromě toho, že vyniká vysokým obsahem vápníku, tudíž je obzvláště vhodný pro ty, co se stravují rostlinně, ale prostě mi fakt chutná... takový koláč s makovou náplní, závin, makové mléko, maková zmrzka.... tak proč ne i drobenka, když to může fungovat s ořechy... a myslím, že se k červenému rybízu náramně hodí... Tato bublanina je krásně vláčná a ne jen díky ovoci, ale samotné těsto není vůbec dusivé, jak se občas u některých receptů stává. Kyselkavé ovoce a sladká drobenka pak dodají celému koláči ten správný říz...



Rybízová bublanina s makovou drobenkou



(Dortová forma 23 cm)


Těsto

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 60 g celozrnné špaldové mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 110 g třtinového/kokosového cukru
  • 180 ml mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 120 ml řepkového oleje
  • 3 vrchovaté lžíce rostlinného jogurtu
  • červený rybíz

Maková drobenka
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 40 g máku
  • 40 g třtinového/kokosového cukru
  • 30 g Bio Alsanu


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem. 

Ve velké míse smícháme mouky s práškem do pečiva, jedlou sodou, špetkou soli, vanilkového prášku a cukrem. 

Mléko prošleháme s jablečným octem a odložíme stranou na pár minut. Poté vmícháme řepkový olej, jogurt a tekutou směs přilijeme k sypké. Zpracujeme v kompaktní hmotu. 

Těsto přelijeme do dortové formy a bohatě poklademe rybízem. Pokusíme se i zatlačit ovoce do těsta. 

Posypeme makovou drobenkou, na kterou jsme si jednoduše smíchali mouky s mákem, cukrem, tukem a v rukou zpracovali.

Pečeme v předehřáté troubě zhruba 50 minut. Necháme zcela vychladnout, a až poté krájíme. 


 


0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)