Makovec se švestkami

 

Švestky a mák je zaručená klasika, která vždy funguje, to není pochyb... Já nikdy mák moc nemusela, obzvláště jako dítě, ale to už dávno neplatí. Miluju makové náplně, makové moučníky, prostě všechno. Nejen, že si fakt pochutnám, ale mák má úžasné vlastnosti, především pro svůj obsah vápníku. Což obzvlášť docení lidé stravující se rostlinně. 

Makovec je krásně nadýchaný, jak můžete vidět na fotce na řezu a vláčný díky švestkám. Mandle už jsou pak takový bonus, které jej ale krásně doplní. 






Makovec se švestkami


(malý plech)


  • 160 g hladké špaldové mouky
  • 40 g celozrnné špaldové mouky
  • 70 g máku
  • 2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 100 g třtinového/kokosového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • špetka soli
  • 180 ml mandlového mléka
  • 120 ml řepkového oleje
  • 3 lžíce sójového jogurtu
  • švestky
  • nasekané mandle


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.

Ve velké míse smícháme hladkou a celozrnnou špaldovou mouku, mák, prášek do pečiva, sodu, cukr, vanilkový prášek a sůl.

V menší misce či hrníčku si prošleháme mléko s olejem a jogurtem. Přilijeme k sypké směsi a zpracujeme v těsto. 

Těsto přelijeme na plech, poklademe přepůlenými švestkami. Můžeme ještě posypat sekanými mandlemi a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 50 minut. Po upečení můžeme ještě pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)