Perníčkovo-kávová bábovka (V)

 


Posledních pár nevlídných dnů si doslova říkalo o něco dobrého k čaji, kávě, dece, knížce... Abych podzimní atmosféru ještě umocnila, sáhla jsem po zásobě domácího perníkového koření, které nesmí u nás nikdy chybět, protože ho prostě milujeme a cpu ho všude... do kaší, smoothie, všemožných dezertů... a na podzim o to víc :-)




Perníčkovo-kávová bábovka (V)



Těsto

  • 225 ml mandlového mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 150 g mletých lískových ořechů
  • 1 balení prášku do pečiva bez fosfátů
  • špetka soli
  • špetka vanilkového prášku
  • 2 lžíce perníkového koření
  • 200 g kokosové zakysané smetany
  • 45 ml kokosového oleje
  • 120 g čekankového sirupu
  • 1 malé espresso


Na dokončení

  • 70 g hořké kvalitní čokolády
  • 1 lžíce kokosového oleje
  • hrst lískových ořechů


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu lehce vymažeme. Mléko smícháme s octem a odložíme stranou.


Ve velké míse smícháme mouku s mletými ořechy, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkového prášku, perníkového koření. 


V menší misce prošleháme mléko se zakysanou smetanou, kokosovým olejem, čekankovým sirupem a espressem. Přelijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu a přelijeme do bábovkové formy.


Pečeme v předehřáté troubě zhruba na hodinu. Necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a necháme na mřížce ještě dojít. 


Bábovku můžeme ještě polít rozehřátou čokoládou ve vodní lázni a posypat nasekanými lískovými oříšky.



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)