Posledních pár nevlídných dnů si doslova říkalo o něco dobrého k čaji, kávě, dece, knížce... Abych podzimní atmosféru ještě umocnila, sáhla jsem po zásobě domácího perníkového koření, které nesmí u nás nikdy chybět, protože ho prostě milujeme a cpu ho všude... do kaší, smoothie, všemožných dezertů... a na podzim o to víc :-)
Perníčkovo-kávová bábovka (V)
Těsto
- 225 ml mandlového mléka
- 1 lžička jablečného octa
- 300 g hladké špaldové mouky
- 150 g mletých lískových ořechů
- 1 balení prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- špetka vanilkového prášku
- 2 lžíce perníkového koření
- 200 g kokosové zakysané smetany
- 45 ml kokosového oleje
- 120 g čekankového sirupu
- 1 malé espresso
Na dokončení
- 70 g hořké kvalitní čokolády
- 1 lžíce kokosového oleje
- hrst lískových ořechů
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Bábovkovou formu lehce vymažeme. Mléko smícháme s octem a odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme mouku s mletými ořechy, práškem do pečiva, špetkou soli, vanilkového prášku, perníkového koření.
V menší misce prošleháme mléko se zakysanou smetanou, kokosovým olejem, čekankovým sirupem a espressem. Přelijeme k sypké směsi a zpracujeme v kompaktní hmotu a přelijeme do bábovkové formy.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba na hodinu. Necháme chvíli vychladnout, vyklopíme a necháme na mřížce ještě dojít.
Bábovku můžeme ještě polít rozehřátou čokoládou ve vodní lázni a posypat nasekanými lískovými oříšky.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)