Krásné pondělí, do Vánoc zbývá doslova pár dnů a já bych se ráda rozloučila tímto receptem s letošní vánoční sezónou a popřála vám krásné svátky plné pohody, lásky, dobrého jídla. Je možné, že budu mít mezi svátky roupy a vymyslím nějaký silvestrovský recept, či jak jinak využít starší vánočku, štolu atd... ale nechci nic slibovat, protože si potřebuji taky odpočinout a hlavně být s rodinou :-)
Štola (V)
Štola
- 2 lžičky chia semínek + 6 lžiček vody
- 450 g hladké špaldové mouky
- 12 g prášku do pečiva bez fosfátů
- 100 g kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku
- kůra z 1/2 pomeranče
- kůra z 1/2 citrónu
- 150 g bio Alsanu/kokosového oleje
- 200 g vegan tvarohu/jogurtu*
- 50 g rozinek namočených v rumu
- 50 g brusinek namočených v rumu
- 100 g kandované pomerančové kůry
- 50 mandlových plátků
- 50 g bio Alsanu/kokosového oleje
- cukr
* já použila "Amandel kwark", co vyrábí Albert)
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chia semínka smícháme s vodou a odložíme stranou.
Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým práškem, pomerančovou a citrónovou kůrou.
Přidáme Alsan, "tvaroh"/jogurt a zpracujeme v těsto. Na závěr opatrně zapracujeme rozinky, brusinky, kandovanou pomerančovou kůru a mandlové plátky.
Na plechu pomocí rukou roztáhneme těsto a přeložíme jej, aby nám vznikl typický tvar pro štolu. Sušené ovoce, které by vykukovalo z těsta, zatlačíme, aby se nespálilo během pečení.
Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 20 min, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 30. Ještě teplou štolu potřeme rozehřátým tukem a pocukrujeme.
Skladujeme v alobalu na chladném místě.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)