Štola (V)

 

Krásné pondělí, do Vánoc zbývá doslova pár dnů a já bych se ráda rozloučila tímto receptem s letošní vánoční sezónou a popřála vám krásné svátky plné pohody, lásky, dobrého jídla. Je možné, že budu mít mezi svátky roupy a vymyslím nějaký silvestrovský recept, či jak jinak využít starší vánočku, štolu atd... ale nechci nic slibovat, protože si potřebuji taky odpočinout a hlavně být s rodinou :-)



Štola (V)


Štola

  • 2 lžičky chia semínek + 6 lžiček vody
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 12 g prášku do pečiva bez fosfátů
  • 100 g kokosového/třtinového cukru
  • špetka vanilkového prášku
  • kůra z 1/2 pomeranče
  • kůra z 1/2 citrónu
  • 150 g bio Alsanu/kokosového oleje
  • 200 g vegan tvarohu/jogurtu*
  • 50 g rozinek namočených v rumu
  • 50 g brusinek namočených v rumu
  • 100 g kandované pomerančové kůry
  • 50 mandlových plátků

Na dokončení
  • 50 g bio Alsanu/kokosového oleje
  • cukr 


* já použila "Amandel kwark", co vyrábí Albert)



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Chia semínka smícháme s vodou a odložíme stranou.


Ve velké míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, vanilkovým práškem, pomerančovou a citrónovou kůrou. 


Přidáme Alsan, "tvaroh"/jogurt a zpracujeme v těsto. Na závěr opatrně zapracujeme rozinky, brusinky, kandovanou pomerančovou kůru a mandlové plátky. 


Na plechu pomocí rukou roztáhneme těsto a přeložíme jej, aby nám vznikl typický tvar pro štolu. Sušené ovoce, které by vykukovalo z těsta, zatlačíme, aby se nespálilo během pečení. 


Pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů 20 min, poté teplotu snížíme na 160 stupňů a pečeme dalších 30. Ještě teplou štolu potřeme rozehřátým tukem a pocukrujeme. 


Skladujeme v alobalu na chladném místě.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)