Krásný nový rok :-) vánočky, štoly, cukroví jsme si užili až až, a já se upřímně hrozně těšila na leden, až jídelníček zas trochu odlehčím a zvýším spotřebu ovoce a zeleniny. A přesně takový je tento recept... plný zeleniny a tak variabilní. Zeleninu použijte dle sezóny. V létě bych zařadila cuketu, květák, na podzim klidně dýni... Arašídové máslo bude fungovat jemné i s kousky, záleží, co máte raději. Já preferuji s kousky.
Arašídové kari s tempehem
(2 porce)
Marinovaný tempeh
- 1 balení tempehu
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky kurkumy
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky sladké papriky
- 1/2 lžičky kokosového cukru
Kari
- 1 lžíce rýžového oleje
- 1 šalotka
- 1 stroužek česneku
- kousek čerstvého zázvoru
- chilli paprička dle chuti
- 1 mrkev
- 250 ml zeleninového vývaru
- 2 lžíce burákového másla
- malá plechovka kokosového mléka
- 1 lžička kokosového cukru
- 1 lžíce sójové omáčky
- zelené fazolky, mrkev, paprika či jiná zelenina
Na dokončení
- Jasmínová rýže
- arašídy
Začneme přípravou tempehu. Osušíme jej a zbavíme přebytečné vody. Nakrájíme na kostky a přelijeme směsí sójové omáčky a koření. Necháme marinovat alespoň půl hodiny.
Poté jej dáme péct do předehřáté trouby cca na 20 minut, případně krátce orestujeme na kapce rýžového oleje a odložíme stranou.
Na oleji restujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme česnek, zázvor, chilli papričku a na závěr mrkev. Podlijeme vývarem a necháme probublávat do změknutí mrkve. Poté rozmixujeme v hladkou omáčku spolu s burákovým máslem, cukrem a sójovou omáčkou.
Na oleji restujeme nakrájenou zeleninu (v mém případě fazolky, mrkev, paprika), tempeh, zalijeme omáčkou a necháme prohřát.
Podáváme s jasmínovou rýží, arašídy a třeba klíčky.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)