Arašídové kari s tempehem


Krásný nový rok :-) vánočky, štoly, cukroví jsme si užili až až, a já se upřímně hrozně těšila na leden, až jídelníček zas trochu odlehčím a zvýším spotřebu ovoce a zeleniny. A přesně takový je tento recept... plný zeleniny a tak variabilní. Zeleninu použijte dle sezóny. V létě bych zařadila cuketu, květák, na podzim klidně dýni... Arašídové máslo bude fungovat jemné i s kousky, záleží, co máte raději. Já preferuji s kousky. 




Arašídové kari s tempehem


(2 porce)


Marinovaný tempeh

  • 1 balení tempehu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • 1/2 lžičky kokosového cukru


Kari

  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • chilli paprička dle chuti
  • 1 mrkev
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 2 lžíce burákového másla
  • malá plechovka kokosového mléka
  • 1 lžička kokosového cukru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • zelené fazolky, mrkev, paprika či jiná zelenina



Na dokončení

  • Jasmínová rýže
  • arašídy



Začneme přípravou tempehu. Osušíme jej a zbavíme přebytečné vody. Nakrájíme na kostky a přelijeme směsí sójové omáčky a koření. Necháme marinovat alespoň půl hodiny.


Poté jej dáme péct do předehřáté trouby cca na 20 minut, případně krátce orestujeme na kapce rýžového oleje a odložíme stranou. 


Na oleji restujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme česnek, zázvor, chilli papričku a na závěr mrkev. Podlijeme vývarem a necháme probublávat do změknutí mrkve. Poté rozmixujeme v hladkou omáčku spolu s burákovým máslem, cukrem a sójovou omáčkou.


Na oleji restujeme nakrájenou zeleninu (v mém případě fazolky, mrkev, paprika), tempeh, zalijeme omáčkou a necháme prohřát. 


Podáváme s jasmínovou rýží, arašídy a třeba klíčky. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)