Pečené batáty s kořeněnou cizrnou a burákovou omáčkou

 

Tohle je na mé poměry celkem pracný pokrm. Jakmile se skládá z několika dílčích částí, které je třeba předem připravit, jdu do něj opravdu jen výjimečně. A myslím, že to tak máme asi každý. Jen málokdo má dnes čas vystávat denně v kuchyni. Nicméně kombinace nasládlých batátů s kořeněnou cizrnou, mou milovanou burákovou omáčkou, je ta dokonalá, že se občas překonám a prostě být musí...




Pečené batáty s kořeněnou cizrnou a burákovou omáčkou


(2 porce)


  • 2 středně velké batáty
  • 2 lžíce rýžového/kokosového oleje


Kořeněná cizrna

  • 1 plechovka cizrny
  • sůl, pepř
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1 lžíce rýžového/kokosového oleje


Buráková omáčka

  • 2 lžíce burákového másla
  • 1/2 hrnku vody
  • 1 lžička červené kari pasty
  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 cm čerstvého zázvoru

Zelný salát
  • 2 hrnky nakrouhaného bílého zelí
  • 1 mrkev
  • 1 jarní cibulka
  • 1 lžíce rýžového oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • sůl, pepř
  • hrst koriandru

Začneme přípravou zelného salátu, který se musí uležet, ideálně přes noc. Zelí nakrouháme na tenké nudličky, stejně tak mrkev i jarní cibulku. Vložíme do velké mísy, zalijeme rýžovým olejem, šťávou z limetky, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme odležet do lednice.

Batáty přepůlíme, rozložíme na plech, potřeme olejem a dáme péct zhruba na 20 minut. 

Mezitím připravíme cizrnu. Cizrnu propláchneme, dochutíme solí, pepřem, koriandrem, uzenou paprikou, římským kmínem, olejem a důkladně promícháme. Rozprostřeme po plechu a dáme péct zhruba na 20 minut. Občas zkontrolujeme, aby se nespálila. 

Na burákovou omáčku prošleháme burákové máslo s vodou, kari pastou, sójovou omáčkou, rýžovým octem, javorovým sirupem, prolisovaným česnekem a zázvorem. 

Batáty rozdělíme na talíře, potřeme je burákovou omáčkou, poklademe cizrnou, salátem a na závěr můžeme ještě posypat nasekanými arašídy. Ihned podáváme. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)