Tohle je na mé poměry celkem pracný pokrm. Jakmile se skládá z několika dílčích částí, které je třeba předem připravit, jdu do něj opravdu jen výjimečně. A myslím, že to tak máme asi každý. Jen málokdo má dnes čas vystávat denně v kuchyni. Nicméně kombinace nasládlých batátů s kořeněnou cizrnou, mou milovanou burákovou omáčkou, je ta dokonalá, že se občas překonám a prostě být musí...
Pečené batáty s kořeněnou cizrnou a burákovou omáčkou
(2 porce)
- 2 středně velké batáty
- 2 lžíce rýžového/kokosového oleje
Kořeněná cizrna
- 1 plechovka cizrny
- sůl, pepř
- 1/2 lžičky mletého koriandru
- 1/2 lžičky uzené papriky
- 1/2 lžičky římského kmínu
- 1 lžíce rýžového/kokosového oleje
Buráková omáčka
- 2 lžíce burákového másla
- 1/2 hrnku vody
- 1 lžička červené kari pasty
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce javorového sirupu
- 1 malý stroužek česneku
- 1 cm čerstvého zázvoru
Zelný salát
- 2 hrnky nakrouhaného bílého zelí
- 1 mrkev
- 1 jarní cibulka
- 1 lžíce rýžového oleje
- šťáva z 1 limetky
- sůl, pepř
- hrst koriandru
Začneme přípravou zelného salátu, který se musí uležet, ideálně přes noc. Zelí nakrouháme na tenké nudličky, stejně tak mrkev i jarní cibulku. Vložíme do velké mísy, zalijeme rýžovým olejem, šťávou z limetky, osolíme, opepříme a důkladně promícháme. Dáme odležet do lednice.
Batáty přepůlíme, rozložíme na plech, potřeme olejem a dáme péct zhruba na 20 minut.
Mezitím připravíme cizrnu. Cizrnu propláchneme, dochutíme solí, pepřem, koriandrem, uzenou paprikou, římským kmínem, olejem a důkladně promícháme. Rozprostřeme po plechu a dáme péct zhruba na 20 minut. Občas zkontrolujeme, aby se nespálila.
Na burákovou omáčku prošleháme burákové máslo s vodou, kari pastou, sójovou omáčkou, rýžovým octem, javorovým sirupem, prolisovaným česnekem a zázvorem.
Batáty rozdělíme na talíře, potřeme je burákovou omáčkou, poklademe cizrnou, salátem a na závěr můžeme ještě posypat nasekanými arašídy. Ihned podáváme.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)