Tažin s jackfruitem

 

Zimní měsíce vyloženě vybízí k hřejivým kořeněným jídlům. Tažin je provoněný skořicí, muškátovým oříškem, kardamomem, hřebíčkem, římským kmínem aj. Zajímavostí je jackfruit, který svou konzistencí krásně substituuje veganům maso. Ten jsem dostala od Jackies, zde. Ještě jsem vše doplnila cizrnou kvůli bílkovinám a třešničkou na dortu je už granátové jablko, plátky mandlí a koriandr. Po dlouhé procházce, kdy jste vymrzlí, přesně takový pokrm bodne. A pokud si ho připravíte více porcí, jenom dobře. Chutě se ještě více rozloží a bude chutnat další den mnohem líp. 



Tažin s jackfruitem


(3 - 4 porce)


Tažin

  • 1 lžíce rýžového oleje
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • kousek čerstvého zázvoru
  • 1/2 lžičky kardamomu
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 lžičky římského kmínu
  • 1/2 lžičky sladké papriky
  • špetka kajenského pepře
  • 1/4 lžičky mletého nového koření
  • 1 plechovka jackfruitu
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce datlového sirupu
  • 1 lžíce melasy
  • 1 bobkový list
  • sůl, pepř
  • 1 plechovka cizrny


Na dokončení

  • jasmínová rýže
  • granátové jablko
  • koriandr


Na lžíci oleje orestujeme nadrobno nakrájenou šalotku. Přidáme na plátky nakrájený česnek, zázvor, kardamom, hřebíček, skořici, muškátový oříšek, římský kmín, papriku, kajenský pepř, nové koření a krátce promícháme, aby se koření rozvonělo. 


Následně přidáme jackfruit zbavený vody, krájená rajčata, protlak. Dochutíme sójovou omáčkou, datlovým sirupem, melasou, bobkovým listem, solí, pepřem a necháme zhruba 20 minut probublávat. Na závěr vmícháme přecezenou cizrnu a ještě cca 10 minut prohřejeme. 


Podáváme s jasmínovou rýží, ozdobené granátovým jablkem a koriandrem.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)