Dýňové mac and cheese (V)

 

Asi už je trošku po sezóně a většina z nás už vyhlíží jaro, ale pro mě je dýně podzimní i zimní základní surovina. Často ji jen tak peču a přidávám do salátu, používám jako přílohu k obědu atd. Nebo různě zapékám s jáhlami, pohankou a nejraději s těstovinami... Tyhle jsou krásně krémové, vonící po sýru, jestli tak můžu vegan alternativy nazvat. Třešničkou na "dortu" je pak posypka z mandlí a lahůdkového droždí... no mohla bych ji cpát všude...




Dýňové mac and cheese


(3 - 4 porce)


Pečená dýně

  • 1/2 dýně hokkaido
  • sůl, pepř
  • sušená šalvěj
  • 2 lžíce olivového oleje


Omáčka

  • 2 lžíce rostlinného tuku 
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • 250 ml mandlového mléka
  • sůl, pepř
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1 lžička sušené šalvěje
  • 1 lžička granulovaného česneku
  • 40 g rostlinného sýru (např. čedar od Nurishh)


Na dokončení

  • 200 g makaronů či jiných kratších těstovin např. penne, fusilli
  • 30 g mletých mandlí
  • 20 g lahůdkového droždí



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dochutíme solí, pepřem, šalvějí a pokapeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut. 


Mezitím uvaříme těstoviny a připravíme omáčku. Těstoviny uvaříme al dente. Nechceme, aby byly rozvařené, ještě dojdou při zapékání. Z vaření těstovin si odložíme trošku vody, kterou využijeme později.


Na omáčku v rendlíku rozehřejeme tuk, zaprášíme jej moukou a zalijeme mlékem a neustále mícháme pomocí metličky, abychom se vyvarovali hrudek. Dochutíme solí, pepřem, uzenou paprikou, šalvějí a česnekem. Na závěr necháme rozpustit sýr. 


Uvařené těstoviny smícháme s upečenou dýní, omáčkou  a přendáme do zapékací nádoby. Povrch posypeme mletými mandlemi, lahůdkovým droždím a dáme zapéct cca na 20 minut. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)