Asi už je trošku po sezóně a většina z nás už vyhlíží jaro, ale pro mě je dýně podzimní i zimní základní surovina. Často ji jen tak peču a přidávám do salátu, používám jako přílohu k obědu atd. Nebo různě zapékám s jáhlami, pohankou a nejraději s těstovinami... Tyhle jsou krásně krémové, vonící po sýru, jestli tak můžu vegan alternativy nazvat. Třešničkou na "dortu" je pak posypka z mandlí a lahůdkového droždí... no mohla bych ji cpát všude...
Dýňové mac and cheese
(3 - 4 porce)
Pečená dýně
- 1/2 dýně hokkaido
- sůl, pepř
- sušená šalvěj
- 2 lžíce olivového oleje
Omáčka
- 2 lžíce rostlinného tuku
- 2 lžíce hladké špaldové mouky
- 250 ml mandlového mléka
- sůl, pepř
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička sušené šalvěje
- 1 lžička granulovaného česneku
- 40 g rostlinného sýru (např. čedar od Nurishh)
Na dokončení
- 200 g makaronů či jiných kratších těstovin např. penne, fusilli
- 30 g mletých mandlí
- 20 g lahůdkového droždí
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dýni omyjeme, vydlabeme a nakrájíme na kostky. Dochutíme solí, pepřem, šalvějí a pokapeme olivovým olejem. Důkladně promícháme a pečeme v předehřáté troubě zhruba 20 minut.
Mezitím uvaříme těstoviny a připravíme omáčku. Těstoviny uvaříme al dente. Nechceme, aby byly rozvařené, ještě dojdou při zapékání. Z vaření těstovin si odložíme trošku vody, kterou využijeme později.
Na omáčku v rendlíku rozehřejeme tuk, zaprášíme jej moukou a zalijeme mlékem a neustále mícháme pomocí metličky, abychom se vyvarovali hrudek. Dochutíme solí, pepřem, uzenou paprikou, šalvějí a česnekem. Na závěr necháme rozpustit sýr.
Uvařené těstoviny smícháme s upečenou dýní, omáčkou a přendáme do zapékací nádoby. Povrch posypeme mletými mandlemi, lahůdkovým droždím a dáme zapéct cca na 20 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)