Tenhle dort mi evokuje dětství. Určitě je doma připravovaly vaše maminky, babičky, možná vy.... jablečná směs prokládaná piškoty... No chutnal mi moc. Tenhle je ale trošičku jiný. Místo piškotů jsem připravila korpus, na ten navrstvila jablka a nahoru skořicová šlehačka doplněná plátky mandlí a kokosu. Už jsem vás nalákala?
Jablečný dort se skořicovou šlehačkou (V)
(dortová forma do 20 cm)
Krusta
- 125 g hladké špaldové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů
- 30 g kokosového/třtinového cukru
- 60 g Bio Alsanu či jiného tuku
- 2 lžíce studené vody
Jablečná vrstva
- 500 g jablek
- 2 lžíce kokosového/třtinového cukru
- špetka vanilkového prášku či extraktu
- 60 ml jablečného moštu
- 120 ml vody
- 1/2 balení vegan pudinkového prášku
Skořicová šlehačka
- 200 ml vegan šlehačky (kupuji v Kauflandu)
- ztužovač šlehačky
- skořice dle chuti
- cukr na doslazení, kdo má rád sladší
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem.
Začneme přípravou korpusu. V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem. Přidáme rozehřátý tuk, vodu a pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Tu opět pomocí rukou rovnoměrně natlačíme do dortové formy a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 20 minut.
Mezitím si připravíme jablečnou vrstvu. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme na menší kousky. V rendlíku je povaříme spolu s moštem, vodou, cukrem a vanilkovým práškem. Občas promícháme a počkáme, až jablka změknou. Na závěr vmícháme pudink rozmíchaný s troškou vody. Ještě chvilku prohřejeme, až směs zhoustne a odstavíme z plotny.
Na korpus navrstvíme jablečnou vrstvu, necháme vychladnout na pokojovou teplotu a dáme chladit přes noc do lednice. Před podáváním ušleháme šlehačku pomocí ručního šlehače. Dochutíme ji skořicí, případně cukrem. Navrstvíme na dort, posypeme mandlovými plátky, kokosovými chipsy a můžeme podávat.
Mňam, tak toto by som hneď ochutnala :D
OdpovědětVymazatMôj blog: http://lifeforjul.blogspot.com/
Vypadá luxusně, díky za recept.
OdpovědětVymazatKrásné dny.
Bohunka