Vegan skořicové šneky

 

Znáte někoho, kdo nemiluje skořicové šneky? Já upřímně ne. Ta vůně skořice je nakažlivá... kdo nezkusil, neuvěří. Proto mi nedalo je neudělat doma. Pekla jsem už různé varianty rolek, jen ty základní, klasické skořicové, mě doteď míjely... 


Je to tedy trošku časově náročnější, ale to platí pro každé kynuté těsto. Prostě je třeba si to trošku časově promyslet, aby ideálně byly ke snídani ještě vlažné, čerstvé, byt provoněný... Mně vyhovuje si těsto připravit večer, nechat jej kynout přes noc a ráno si trošku přivstat a už jen rolky dokončit. Taky se mi osvědčilo rolky potřít rozehřátým tukem, jsou pak ještě vláčnější a prostě chutnají líp, i druhý, třetí den. Vzniklou roládu nekrájím nožem, ale nití. Přijde mi, že se míň zdeformuje a řez je ostřejší. To jsou asi všechny typy, co mě napadají k přípravě šneků, tak teď už směle do nich :-)




Vegan skořicové šneky


(12 ks - malý plech)


Kvásek 

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
  • 1 lžíce cukru


Těsto

  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 240 ml mandlového mléka
  • 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • 550 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli


Náplň

  • 75 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • 100 g kokosového/třtinového cukru
  • skořice dle chuti


Poleva

  • 120 g mletého třtinového cukru
  • 4 lžíce mandlového mléka


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. 

Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme sušené droždí s cukrem a odložíme stranou. 

Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mandlovým mlékem, rozehřátým tukem. Opatrně přidáme kvásek, mouku, špetku soli a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici. 

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej změklým tukem, posypeme cukrem, skořicí a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 12 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě. 

Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem, aby byly ještě vláčnější.

Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Cukr rozmícháme s mlékem. 

Upečené rolky pocákáme polevou. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)