Je to pořád dokola, jednou za čas se dokopu k nějaké té pomazánce, a pak si nadávám, proč je nepřipravuji častěji. Je to taková jednoduchá rychlovka a nadělá tolik parády. Člověk hned nemá pocit, že si jen něco vytáhl z lednice s pečivem, jak to poslední dobou praktikujeme... To musím přiznat.
Tentokrát jsem chtěla připravit mrkvovou, kterou znám z domu od mamky, ale musela/chtěla jsem ji přetvořit rostlinnou variantu. Je vlastně vcelku obyčejná, ale mandle jí dodávají takovou příjemnou jemnou chuť a krásně křupou... Druhá, řepová je taky moje oblíbená, tentokrát vyšperkovaný zkaramelizovanými ořechy. To je možná pro někoho piplačka navíc, ale vyplatí se... Doporučuji připravit jich víc a využít pak třeba do salátu...
Mrkvová pomazánka s mandlemi
- cca 100 g najemno nastrouhané mrkve
- 125 g rostlinné lučiny, používám Lunter krémovou
- 2 lžíce kokosové zakysané smetany
- 1 lžíce citrónové šťávy
- sůl, pepř
- 4 lžíce mandlových plátků
Mrkev oloupeme a nastrouháme. Smícháme ji s lučinou a smetanou. Dochutíme solí, pepřem, citrónovou šťávou a na závěr přimícháme mandlové plátky. Můžeme ihned podávat či nechat odležet v lednici.
Řepová pomazánka s karamelizovanými vlašskými ořechy
- 4 lžíce třtinového cukru
- troška vody
- hrst vlašských ořechů
- 150 g uvařené najemno nastrouhané červené řepy
- 125 g rostlinné lučiny, používám Lunter krémovou
- 2 lžíce kokosové zakysané smetany
- 1 lžíce jablečného octa
- sůl, pepř
Začneme přípravou zkaramelizovaných ořechů. Na pánvi opatrně rozpustíme cukr, přidáme trošku vody, nasekané ořechy a odstavíme z plotny. Necháme vychladnout a pak ještě posekáme na malé kousky. Uvařenou červenou řepu oloupeme, najemno nastrouháme a smícháme s lučinou, smetanou. Dochutíme octem, solí pepřem. Na závěr ještě vmícháme ořechy a můžeme podávat.
Děkuji za tip na pomazánky. Mrkvovou jsem zkusila, výborná.
OdpovědětVymazat