Venku se to občas zatváří jarně, ale stále se vracívám promrzlá a s chutí si dopřeju nějakou prohřívací polévku. Poslední dobou jsem přišla na chuť pastinákovému krému s pečeným česnekem, i když zrovna pastinák "úspěšně" míjím a koupím ho doslova párkrát v roce, nejčastěji na zeleninové hranolky. Což je samozřejmě škoda, protože každá surovina má své specifické vitamíny a byla by škoda toho nevyužít a nezařadit do jídelníčku.
Pastinákový krém s pečeným česnekem
(4 porce)
Pečený pastinák a česnek
- 1 kg pastináku
- 1 palice česneku
- sůl, pepř
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce javorového sirupu
Na dokončení
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 velká brambora
- 1 l zeleninového vývaru/vody
- 200 ml rostlinné smetany, např. ovesné
- sůl, pepř dle chuti
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pastinák oloupeme a nakrájíme na menší kolečka. Vložíme jej společně s palicí česneku do zapékací nádoby. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem, javorovým sirupem a důkladně promícháme. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
Mezitím si na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme ji. Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, promícháme a zalijeme vývarem či vodou. Následně vsypeme upečený pastinák a přivedeme k varu. Necháme probublávat, dokud nebudou brambory zcela měkké. Poté přilijeme smetanu, ještě krátce povaříme, vymačkáme vnitřek upečeného česneku a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či jiného vhodného přístroje. Případně dochutíme solí a pepřem.
Objevila jsem novou krémovou polévku, která mě překvapila svojí specifickou chutí :) Krémové polévky jsou úžasné a vždy mám radost, když narazím na nějakou zajímavou. Kombinace pastináku s česnekem a javorovým sirupem je zajímavá. Polévku pěkně zjemnila ovesná smetana. Dobrou chuť :)
OdpovědětVymazatto jsem ráda, že chutnala :-)
Vymazat