Pastinákový krém s pečeným česnekem

 

Venku se to občas zatváří jarně, ale stále se vracívám promrzlá a s chutí si dopřeju nějakou prohřívací polévku. Poslední dobou jsem přišla na chuť pastinákovému krému s pečeným česnekem, i když zrovna pastinák "úspěšně" míjím a koupím ho doslova párkrát v roce, nejčastěji na zeleninové hranolky. Což je samozřejmě škoda, protože každá surovina má své specifické vitamíny a byla by škoda toho nevyužít a nezařadit do jídelníčku. 




Pastinákový krém s pečeným česnekem


(4 porce)


Pečený pastinák a česnek

  • 1 kg pastináku
  • 1 palice česneku
  • sůl, pepř
  • 1 lžička sušeného rozmarýnu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce javorového sirupu


Na dokončení

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 velká brambora
  • 1 l zeleninového vývaru/vody
  • 200 ml rostlinné smetany, např. ovesné
  • sůl, pepř dle chuti


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pastinák oloupeme a nakrájíme na menší kolečka. Vložíme jej společně s palicí česneku do zapékací nádoby. Osolíme, opepříme, posypeme rozmarýnem, pokapeme olivovým olejem, javorovým sirupem a důkladně promícháme. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. 


Mezitím si na olivovém oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a osolíme ji. Přidáme na kostičky nakrájenou bramboru, promícháme a zalijeme vývarem či vodou. Následně vsypeme upečený pastinák a přivedeme k varu. Necháme probublávat, dokud nebudou brambory zcela měkké. Poté přilijeme smetanu, ještě krátce povaříme, vymačkáme vnitřek upečeného česneku a rozmixujeme pomocí tyčového mixéru či jiného vhodného přístroje. Případně dochutíme solí a pepřem. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)