Velikonoční hot cross buns (V)
(12 ks)
Kvásek
- 1/2 čerstvého droždí
- 1 lžička třtinového/kokosového cukru
- 50 ml mandlového mléka
Těsto
- 500 g hladké špaldové mouky
- 50 g třtinového/kokosového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička perníkového koření
- 1 lžička sušené pomerančové kůry
- špetka soli
- 80 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
- 250 ml mandlového mléka
- 100 g nesířených rozinek
Moučná pasta na kříže
- 50 g hladké špaldové mouky
- 60 ml mandlového mléka
Na potření
- 1 lžíce třtinového/kokosového cukru
- 2 lžíce mandlového mléka
- 2 lžíce řepkového oleje
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme a vysypeme.
Založíme kvásek. Droždí rozdrobíme, zasypeme jej cukrem, zalijeme vlažným mlékem a necháme vzejít.
Mezitím ve velké míse smícháme mouku s cukrem, skořicí, perníkovým kořením, pomerančovou kůrou a solí.
K sypké směsi přilijeme kvásek, rozehřátý tuk, mléko a zpracujeme v kompaktní těsto. Na závěr zapracujeme rozinky. Mísu překryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo. Alternativně můžeme nechat kynout přes noc v lednici.
Počkáme, až těsto zdvojnásobí objem, minimálně hodinu. Pokud těsto necháváme přes noc v lednici, vytáhneme jej alespoň půl hodiny dojít na pokojovou teplotu, než s ním budeme pracovat.
Těsto rozdělíme na 12 stejně velkých kousků. Já si je vážím, aby se mi rovnoměrně upekly. Pomocí rukou vytvarujeme kuličky, které naskládáme na plech. Necháme mezi nimi menší rozestupy, budou ještě hodinu kynout a zvětší svůj objem.
Mezitím si připravíme hmotu na kříže. Mouku smícháme s mlékem a přendáme do cukrářského sáčku. Nakynuté bulky ozdobíme křížky, pomašlujeme směsí cukru, mléka a oleje. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)