Tofu se u nás točí až podezřele často na úkor ostatních alternativ typu tempeh, seitan... Proto mám vždy radost, když mohu přispět novým receptem, kde figuruje některá ne z tak oblíbených bílkovin.
Takto rozdrobený tempeh mi asi chutná víc jak klasicky na kostičky či plátky. Skvěle jej doplňuje kokosová rýže a sójová marináda. Celý pokrm jsem ještě doplnila brokolicí, abych měla dostatek zeleniny.
Tempeh s kokosovou rýží
(2 porce)
Kokosová rýže
- jasmínová rýže, množství dle vás
- voda dle množství rýže
- šťáva z 1/2 limety
- 1 lžička kokosového cukru
- 1 lžíce strouhaného kokosu
Tempeh
- 3 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce tamari omáčky
- 1 lžička javorového sirupu
- 1 lžíce limetové šťávy
- 1 lžička srirachy
- 1 lžíce rýžového oleje
- 1 stroužek česneku
- 2 jarní cibulky
- kousek čerstvého zázvoru
- 1 balení tempehu
Na dokončení
- kokosové plátky
- jarní cibulka
- limeta
Rýži připravíme dle návodu na obalu. Já používám rýžovar, jen jsem tentokrát přidala šťávu z limetky, kokos a cukr.
Tempeh si pomocí rukou rozdrobíme na menší kousky. V hrníčku prošleháme sójovou omáčku s tamari omáčkou, javorovým sirupem, limetovou šťávou, srirachou. Na oleji zpěníme cibulku, česnek, zázvor a přisypeme tempeh. Zalijeme připravenou omáčkou a krátce povaříme.
Rýži rozdělíme na talíře, doplníme tempehem, posypeme kokosovými plátky, nakrájenou jarní cibulkou, doplníme limetkou a můžeme podávat.
V úvodu je psáno o brokolici, ale nikde ji v receptu nevidím ... Kdypak se má přidat a kolik jí má být? Děkuji!
OdpovědětVymazatpřidala jsem ji až na závěr jako přílohu, jen jsem ji připravila v páře, nijak se do receptu nezakomponovává.
Vymazat