Hraběnčiny řezy jsem jako malá milovala. A upřímně jsem na ně už úplně zapomněla. Fakt v paměti nevylovím, kdy jsem je mohla jíst tak naposledy. Každopádně mě už dlouho baví zkoušet takovéto klasiky ve zdravější formě bez bílé mouky, s minimem cukru atd. Takže další výzva pro mě v podobě tohoto nesmrtelného koláče. Těsta poslední dobou dělám z kombinace více mouk. Osvědčilo se mi to především u bezlepkových. Většinou míchám pohankovou s rýžovou a špaldovou (ta lepek obsahuje), ale věřím, že můžete zaměnit za ovesnou, ječnou, žitnou... u té pohankovo-rýžové kombinace mi líp funguje větší poměr pohanky vůči rýži. Bílkovou vrstvu jsem nahradila lákem z cizrny (aquafabou), a pak už je to klasika, jablka, rozinky, ořechy...
Vegan Hraběnčiny řezy
(malý plech)
Těsto
- 100 g hladké špaldové mouky
- 65 g pohankové mouky
- 50 g rýžové mouky
- 60 g kokosového/třtinového cukru
- 7 g prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 100 g Bio Alsanu či jiného tuku
- 2 lžíce ovesného či jiného rostlinného mléka
Náplň
- 3 jablka
- skořice dle chuti
- 50 g rozinek
- 50 g vlašských ořechů
Sníh
- aquafaba/voda z 1/2 plechovky cizrny
- špetka prášku do pečiva bez fosfátů
- 1 lžíce kokosového/třtinového cukru
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Plech vyložíme pečícím papírem. Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.
Na těsto smícháme ve velké míse mouky s cukrem, práškem do pečiva, špetkou soli a promícháme. Přidáme tuk, mléko a pomocí rukou zpracujeme v kompaktní hmotu. Těsto rozdělíme na 3/4 a 1/4. 1/4 zabalíme do potravinové fólie a dáme chladit do lednice. Zbytek těsta pomocí rukou vymačkáme na plech, poklademe nastrouhanými jablky. posypeme skořicí, rozinkami, nalámanými ořechy.
Aquafabu vyšleháme pomocí ručního šlehače s práškem do pečiva a cukrem v tuhý sníh. Poklademe jím koláč a na závěr nastrouháme zbytek těsta. Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 35 minut. Necháme vychladnout a krájíme. Případně můžeme ještě pocukrovat.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)