Borůvkový chlebíček s kokosem
(Chlebíčková forma)
Chlebíček
- 2 lžičky lněných semínek + 6 lžiček vody
- 100 g Bio Alsanu
- 100 ml rostlinného mléka + 1 lžička jablečného octa
- 200 g kokosového jogurtu/smetany
- 200 g hladké špaldové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 20 g rýžové mouky
- 20 g kokosové mouky
- 10 g strouhaného kokosu
- 120 g kokosového cukru
- 2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů
- 1 lžička jedlé sody
- 125 g kanadských borůvek
Na dokončení
- kokosové chipsy
- strouhaný kokos
- pár borůvek
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pokud nemáme silikonovou formu, vyložíme ji pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.
Lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. K mléku přilijeme jablečný ocet a také odložíme.
Alsan rozehřejeme ve vodní lázni a smícháme jej s lněnými semínky, mlékem a jogurtem.
Ve velké míse smícháme mouky s práškem do pečiva, sodou, cukrem, kokosem a důkladně promícháme. K sypké směsi přilijeme tekutou a pomocí metličky zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme borůvky.
Těsto přelijeme do chlebíčkové formy, povrch ozdobíme borůvkami, které zatlačíme do těsta, posypeme kokosovými chipsy, strouhaným kokosem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu.
Chlebíček vyjmeme z trouby, necháme jej 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyjmeme z formy a na mřížce necháme dojít na pokojovou teplotu. Až pak krájíme a podáváme.
Dobrý den, dala by se špaldová mouka vyměnit za bezlepkovou? Děkuji , jinak chlebíček vypadá skvěle
OdpovědětVymazatdobrý den, ano určitě dala, ale doporučuji namíchat více druhů mouk. Např. s čistě pohankovou/rýžovou nemám dobré zkušenosti.
Vymazat