Borůvkový chlebíček s kokosem

 

Chlebíčky jsou asi můj nejoblíbenější dezert/moučník. Přijdou mi tak univerzální... můžete si je dát jen tak nebo vyšperkovat vrstvou krému, stejně tak promazat nebo jen nakrájet, potřít oříškovým máslem, ozdobit ovocem, oříšky, čokoládou, skořicí... a velká paráda je na světě. 

Tenhle borůvkový je ale tak vláčný, že nic navíc nebude třeba. Pokud kouknete na složení, bude vám hned jasné, jak moc voňavý bude... je nadupaný kokosem... kokosová mouka, kokosové chipsy, strouhaný kokos, kokosový jogurt, a pokud vám to bude málo, klidně zaměňte Alsan za kokosový olej.




Borůvkový chlebíček s kokosem


(Chlebíčková forma)


Chlebíček

  • 2 lžičky lněných semínek + 6 lžiček vody
  • 100 g Bio Alsanu
  • 100 ml rostlinného mléka + 1 lžička jablečného octa
  • 200 g kokosového jogurtu/smetany
  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 50 g pohankové mouky
  • 20 g rýžové mouky
  • 20 g kokosové mouky
  • 10 g strouhaného kokosu
  • 120 g kokosového cukru
  • 2 lžičky prášku na pečení bez fosfátů
  • 1 lžička jedlé sody
  • 125 g kanadských borůvek


Na dokončení

  • kokosové chipsy
  • strouhaný kokos
  • pár borůvek


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Pokud nemáme silikonovou formu, vyložíme ji pečícím papírem či vymažeme a vysypeme.


Lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. K mléku přilijeme jablečný ocet a také odložíme.


Alsan rozehřejeme ve vodní lázni a smícháme jej s lněnými semínky, mlékem a jogurtem. 


Ve velké míse smícháme mouky s práškem do pečiva, sodou, cukrem, kokosem a důkladně promícháme. K sypké směsi přilijeme tekutou a pomocí metličky zpracujeme v kompaktní hmotu. Na závěr opatrně vmícháme borůvky. 


Těsto přelijeme do chlebíčkové formy, povrch ozdobíme borůvkami, které zatlačíme do těsta, posypeme kokosovými chipsy, strouhaným kokosem a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na hodinu. 


Chlebíček vyjmeme z trouby, necháme jej 10 minut vychladnout ve formě, poté jej vyjmeme z formy a na mřížce necháme dojít na pokojovou teplotu. Až pak krájíme a podáváme.



2 komentářů:

  1. Dobrý den, dala by se špaldová mouka vyměnit za bezlepkovou? Děkuji , jinak chlebíček vypadá skvěle

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dobrý den, ano určitě dala, ale doporučuji namíchat více druhů mouk. Např. s čistě pohankovou/rýžovou nemám dobré zkušenosti.

      Vymazat

Děkuji za komentář :-)