Já těstovinová moc nejsem. ale co se týče nejrůznějších zapékaných variant, to je jiná. To si občas moc ráda dopřeju. Plus teď navíc oceňuji, že chutnají skvěle i další den, ne-li lépe. A tak mi nezbývá než neustále vymýšlet nové obměny. Protože pro mě není nic horšího, než jíst pořád dokola to stejné.
Lasagní jsem zkoušela už hrozně moc, s cuketou, lilkem, klasiku s boloňskou omáčkou, dýní.... a tentokrát se dostalo na červenou řepu a špenát. Nebudu lhát, recept je to trošku zdlouhavější, o to víc se vyplatí připravit více porcí a mít tak vystaráno na 2, 3 dny...
Lasagne se špenátem a červenou řepou
(4 porce)
- cca 300 g lasagní z tvrdé pšenice
Kešu sýr
- 150 g kešu ořechů natural
- 1/4 hrnku vody
- 1 lžíce jablečného octa
- 1/2 lžičky soli
Vrstva se špenátem
- 1 lžíce olivového oleje
- 300 g baby špenátu
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 1/2 kešu sýru
Vrstva s červenou řepou
- 1 uvařená červená řepa
- sůl, pepř
- 1 stroužek česneku
- 1/2 kešu sýru
Rajčatová vrstva
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 plechovka krájených rajčat
- sůl, pepř
- sušená bazalka
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička kokosového cukru
Bílá vrstva
- 1 lžíce rostlinného tuku typu Alsan
- 1/4 hrnku hladké špaldové mouky
- 1 hrnek rostlinného mléka
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí
Kešu ořechy namočíme alespoň na 2 hodiny, klidně přes noc. Troubu předehřejeme na 170 stupňů.
Kešu ořechy slijeme a rozmixujeme s vodou, jablečným octem, solí v hladký krém.
Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme omytý špenát a necháme zavadnout. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a odstavíme z plotny. Promícháme s 1/2 kešu sýra.
Uvařenou červenou řepu rozmixujeme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a kešu sýrem.
Na rajčatovou omáčku zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme rajčaty, dochutíme solí, pepřem, bazalkou, prolisovaným česnekem a cukrem. Necháme asi 15 minut probublávat.
Na bílou omáčku v rendlíku rozehřejeme tuk, zasypeme jej moukou, krátce promícháme, zalijeme mlékem a pomocí metličky budeme neustále míchat do zhoustnutí, aby nám nevznikly hrudky. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a lahůdkovým droždím.
Zapékací nádobu nejprve potřeme rajčatovou omáčkou, následně vrstvou těstovin, špenátovou vrstvou, řepovou vrstvou, a stále do kola do spotřebování omáček. Měli bychom končit bílou omáčkou.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)