Lasagne se špenátem a červenou řepou


 

Já těstovinová moc nejsem. ale co se týče nejrůznějších zapékaných variant, to je jiná. To si občas moc ráda dopřeju. Plus teď navíc oceňuji, že chutnají skvěle i další den, ne-li lépe. A tak mi nezbývá než neustále vymýšlet nové obměny. Protože pro mě není nic horšího, než jíst pořád dokola to stejné. 


Lasagní jsem zkoušela už hrozně moc, s cuketou, lilkem, klasiku s boloňskou omáčkou, dýní.... a tentokrát se dostalo na červenou řepu a špenát. Nebudu lhát, recept je to trošku zdlouhavější, o to víc se vyplatí připravit více porcí a mít tak vystaráno na 2, 3 dny...



Lasagne se špenátem a červenou řepou


(4 porce)


  • cca 300 g lasagní z tvrdé pšenice


Kešu sýr

  • 150 g kešu ořechů natural
  • 1/4 hrnku vody
  • 1 lžíce jablečného octa
  • 1/2 lžičky soli


Vrstva se špenátem

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 300 g baby špenátu
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 kešu sýru 


Vrstva s červenou řepou

  • 1 uvařená červená řepa
  • sůl, pepř
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 kešu sýru


Rajčatová vrstva

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • sůl, pepř
  • sušená bazalka
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička kokosového cukru


Bílá vrstva

  • 1 lžíce rostlinného tuku typu Alsan
  • 1/4 hrnku hladké špaldové mouky
  • 1 hrnek rostlinného mléka
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek
  • 1/4 hrnku lahůdkového droždí



Kešu ořechy namočíme alespoň na 2 hodiny, klidně přes noc. Troubu předehřejeme na 170 stupňů. 


Kešu ořechy slijeme a rozmixujeme s vodou, jablečným octem, solí v hladký krém.


Na pánvi rozehřejeme olivový olej, přidáme omytý špenát a necháme zavadnout. Dochutíme solí, pepřem, prolisovaným česnekem a odstavíme z plotny. Promícháme s 1/2 kešu sýra. 


Uvařenou červenou řepu rozmixujeme se solí, pepřem, prolisovaným česnekem a kešu sýrem. 


Na rajčatovou omáčku zpěníme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Zalijeme rajčaty, dochutíme solí, pepřem, bazalkou, prolisovaným česnekem a cukrem. Necháme asi 15 minut probublávat. 


Na bílou omáčku v rendlíku rozehřejeme tuk, zasypeme jej moukou, krátce promícháme, zalijeme mlékem a pomocí metličky budeme neustále míchat do zhoustnutí, aby nám nevznikly hrudky. Dochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a lahůdkovým droždím. 


Zapékací nádobu nejprve potřeme rajčatovou omáčkou, následně vrstvou těstovin, špenátovou vrstvou, řepovou vrstvou, a stále do kola do spotřebování omáček. Měli bychom končit bílou omáčkou. 


Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 40 minut. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)