Nejoblíbenější typ koláčů? Určitě ty s drobenkou... a je jedno, jestli jde o kynuté, malé, velké nebo krambl... prostě kde je drobenka s ovocem, to je záruka úspěchu, alespoň u mě.
Každý rok se snažím vymyslet nějaký ten recept s rebarborou, protože upřímně mi přijde hrozně fotogenická a mám pocit, že se "fotí sama". Ale je čím dál těžší přijít s něčím trošku originálním, aby nešlo o krambl, klasickou bublaninu atd. Pak jsem si ale řekla, co budu vymýšlet, připravím to, co máme doma nejraději a hned se po koláči zaprášilo...
Rebarborový drobenkový koláč s bílou čokoládou
(dortová forma 23 cm)
Těsto
- 150 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
- 70 g kokosového/třtinového cukru
- 150 ml mandlového mléka
- 150 g hladké špaldové mouky
- 50 g pohankové mouky
- 50 g rýžové mouky
- 1 lžička prášku do pečiva bez fosfátů
- špetka soli
- 100 g vegan bílé čokolády
- 300 g rebarbory
Drobenka
- 25 g vegan bílé čokolády
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 100 g rýžové mouky
- 50 g mandlové mouky
- 60 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Dortovou formu vyložíme pečícím papírem, případně vymažeme a vysypeme.
Ve velké míse vyšleháme povolený tuk s cukrem v hladký krém. Přilijeme mléko a zapracujeme. V jiné míse smícháme mouky s práškem do pečiva a špetkou soli. Sypkou směs budeme postupně přisypávat k tekuté a zapracovávat. Na závěr vmícháme nasekanou bílou čokoládu.
Těsto přendáme do dortové formy, poklademe na malé kousky nakrájenou rebarborou a na závěr posypeme drobenkou. Tu si jednoduše připravíme tak, že nejprve nahrubo nastrouháme čokoládu, přisypeme k ní rýžovou, mandlovou mouku, cukr a na závěr i tuk. V rukách zpracujeme typickou drobivou směs.
Pečeme v předehřáté troubě zhruba 45 minut. Koláč krájíme, až zcela vychladne.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)