Jáhly s bílými fazolemi špenátovým pestem a zeleninou

 

Jak často zařazujete do jídelníčku obiloviny typu jáhly, pohanku, quinou, bulgur, kuskus aj.? Já musím přiznat, že méně často, než bych chtěla. Pořád častěji sahám po rýži, bramborách či těstovinách, i když se snažím, abychom měli talíř co nejpestřejší. Ale na druhou stranu, poslední dobou jsem se na to zaměřila a stihla jsem nasbírat pár zajímavých kombinací, které bych vám časem ráda představila. 


Tentokrát to jsou jáhly s bílými fazolemi, špenátovým pestem, fazolkami, hráškem, polníčkem, výhonky a slunečnicovými semínky. Špenátové pesto poslední dobou mixuji pořád. Hodí se úplně do všeho, jen tak na chleba s avokádem, tempehem atd., k těstovinám, bramborám, pečené zelenině... 



Jáhly s bílými fazolemi špenátovým pestem a zeleninou


(2 porce)


Špenátové pesto

  • hrst slunečnicových semínek
  • 100 g baby špenátu
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • sůl, pepř


Na dokončení

  • 100 g bílých fazolí/1 plechovka
  • 120 - 150 g jáhel v suchém stavu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 100 g hrášku
  • 200 g fazolek
  • sůl, pepř
  • polníček
  • hrachové výhonky
  • slunečnicová semínka


Začneme přípravou fazolí. Přes noc je namočíme, poté propláchneme, zalijeme čerstvou vodou a uvaříme doměkka. Kdo si chce práci ulehčit, použije plechovku. 


Budeme pokračovat přípravou pesta. Slunečnicová semínka rozmixujeme na moučku, přidáme omytý špenát, sůl, pepř, česnek i olivový olej a budeme mixovat dál, až docílíme hladké konzistence. 


Jáhly uvaříme dle návodu na obalu. 


Na pánvi rozehřejeme olivový olej a krátce orestujeme fazole, přisypeme hrášek, fazolky, dochutíme solí, pepřem. Přidáme jáhly, pesto, promícháme a odstavíme z plotny. Na závěr vmícháme hrst polníčku, hrachových výhonků, rozdělíme na talíře a posypeme slunečnicovými semínky. Ihned podáváme. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)