Jahody jsou láska... kdo by je nemiloval... proto jsem ráda, že se mi alespoň jeden recept letos zadařil. Držte mi pěsti, ať jich je víc. Jednak mi šíleně chutnají a krásně se i fotí, to je pak radost a pořádná rychlovka. Ale k receptu... jde o adaptaci na klasické skořicové rolky, které doma milujeme. Zato tyhle jsou takové odlehčené díky obsaženému ovoci. Džem můžete použít třeba z loňska (nevím jak vy, ale nám se ty džemy doma nějak hromadí a ne a ne je spotřebovávat) nebo si připravit rychlo džem rozvařením jahod, lehce osladit a nechat zatuhnout.
Jahodové šneky (V)
(13 ks)
Kvásek
- 60 ml teplé vody
- 1 balíček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
- 1 lžíce cukru
Těsto
- 50 g kokosového/třtinového cukru
- 240 ml mandlového mléka
- 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
- 450 g hladké špaldové mouky
- 100 g pohankové mouky
- špetka soli
Náplň
- 75 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
- cca 100 g jahodového džemu
- pár čerstvých jahod
Poleva
- 120 g mletého třtinového cukru
- 4 lžíce mandlového mléka
- prášek z lyofilizovaných jahod na barvu
Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vymažeme.
Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme sušené droždí s cukrem a odložíme stranou.
Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mandlovým mlékem, rozehřátým tukem. Opatrně přidáme kvásek, mouky, špetku soli a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici.
Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej změklým tukem, džemem, kousky jahod a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 13 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě.
Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem, aby byly ještě vláčnější.
Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Cukr rozmícháme s mlékem a práškem.
Upečené rolky pocákáme polevou.
0 komentářů:
Okomentovat
Děkuji za komentář :-)