Jahodové šneky (V)

 

Jahody jsou láska... kdo by je nemiloval... proto jsem ráda, že se mi alespoň jeden recept letos zadařil. Držte mi pěsti, ať jich je víc. Jednak mi šíleně chutnají a krásně se i fotí, to je pak radost a pořádná rychlovka. Ale k receptu... jde o adaptaci na klasické skořicové rolky, které doma milujeme. Zato tyhle jsou takové odlehčené díky obsaženému ovoci. Džem můžete použít třeba z loňska (nevím jak vy, ale nám se ty džemy doma nějak hromadí a ne a ne je spotřebovávat) nebo si připravit rychlo džem rozvařením jahod, lehce osladit a nechat zatuhnout. 






Jahodové šneky (V)


(13 ks)


Kvásek 

  • 60 ml teplé vody
  • 1 balíček sušeného droždí (na 0,5 kg mouky)
  • 1 lžíce cukru


Těsto

  • 50 g kokosového/třtinového cukru
  • 240 ml mandlového mléka
  • 50 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • 450 g hladké špaldové mouky
  • 100 g pohankové mouky
  • špetka soli


Náplň

  • 75 g Bio Alsanu či jiného rostlinného tuku
  • cca 100 g jahodového džemu
  • pár čerstvých jahod


Poleva

  • 120 g mletého třtinového cukru
  • 4 lžíce mandlového mléka
  • prášek z lyofilizovaných jahod na barvu


Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Zapékací nádobu vymažeme. 

Začneme přípravou kvásku. V teplé vodě rozšleháme sušené droždí s cukrem a odložíme stranou. 

Mezitím ve velké míse prošleháme cukr s mandlovým mlékem, rozehřátým tukem. Opatrně přidáme kvásek, mouky, špetku soli a zpracujeme v kompaktní těsto. To přikryjeme utěrkou a necháme alespoň hodinu kynout. Já ráda nechávám kynout přes noc v lednici. 

Nakynuté těsto rozválíme na pomoučeném vále, potřeme jej změklým tukem, džemem, kousky jahod a opatrně zarolujeme. Takto vzniklou rolku rozdělíme na 13 ks. Mně se osvědčilo dělit pomocí nitě. 

Rozdělíme na plech a necháme ještě půl hodiny kynout. Můžeme potřít rozehřátým tukem, aby byly ještě vláčnější.

Dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 30 minut. Mezitím připravíme polevu. Cukr rozmícháme s mlékem a práškem. 

Upečené rolky pocákáme polevou. 



0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)