Třešňový koláč s mandlovou náplní (V)

 

Po Vánocích mě asi baví nejvíc letní sezóna plná ovoce. Až mě vždy mrzí, že nestihnu připravit vše, co bych si přála. Protože to prostě stihnout nejde... broskve, meruňky, jahody, rybíz, třešně, višně, nektarinky... Tentokrát to vyhrály třešně v kombinaci s mandlovou náplní... Mandle hrají v tomto koláči prim, protože je najdete i v krustě a na povrchu. A musím uznat, že jde o nepřekonatelnou kombinaci...




Třešňový koláč s mandlovou náplní (V)


(forma na quiche)


Krusta

  • 2 lžíce drcených lněných semínek + 6 lžic vody
  • 50 g mletých mandlí
  • 90 g ovesné mouky
  • 60 g pohankové mouky
  • špetka soli
  • 1 lžička třtinového/kokosového cukru
  • 2 lžíce kokosového oleje
  • 3 lžíce rostlinného mléka


Náplň

  • 2 lžíce drcených lněných semínek + 6 lžic vody
  • 100 g třtinového/kokosového cukru
  • 100 g rostlinného tuku typu Bio Alsan
  • 200 g mletých mandlí
  • 2 lžíce pohankové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva bez fosfátů


Na dokončení

  • vypeckované třešně
  • třešňový džem
  • mandlové plátky



Troubu předehřejeme na 170 stupňů. Quichovou formu vymažeme tukem. Lněná semínka prošleháme s vodou a odložíme stranou. 


Začneme přípravou krusty. Mleté mandle smícháme s ovesnou, pohankovou moukou, špetkou soli a cukrem. Lněná semínka prošleháme s rozehřátým kokosovým olejem, mlékem a přilijeme k sypké směsi. Zpracujeme v kompaktní hmotu, kterou pomocí rukou vmačkáme do formy a pomocí vidličky propícháme, dáme předpéct zhruba na 10 minut.


Na náplň vyšleháme cukr s tukem, přidáme lněná semínka, mleté mandle, mouku a prášek do pečiva. Zpracujeme v kompaktní hmotu. 


Krustu potřeme džemem, připravenou náplní, poklademe vypeckovanými třešněmi, mandlovými plátky a dáme péct do předehřáté trouby zhruba na 45 minut. Krájíme, až koláč zcela vychladne. Před podáváním můžeme ještě pocukrovat. 




0 komentářů:

Okomentovat

Děkuji za komentář :-)